Започва стрес тестът на застрахователите

Стрес тестът на застрахователите започна. Като те ще бъдат проверени как ще се справят при евентуално земетресение, както и при борсов срив. Стартът на тестовете е даден в петък, когато Комисията за финансов надзор (КФН) подписа договор с компанията „Ърнст енд Янг“ като консултант за провеждането на стрес тестовете на застрахователите.

 

Стрес тестовете се базират едновременно на сценарии, включващи шокове на финансовите пазари, както и събития, които биха довели до сериозни плащания от страна на застрахователите. Компаниите имат срок от 2 седмици, считано от петък (25 ноември), да предоставят на КФН всички данни, нужни за извършването на стрес теста.

За дата, към която ще бъде тествана финансовата им стабилност, е определена 30 юни 2016 г. Застрахователите ще бъдат тествани как ще им се отразят шокове като земетресение, наводнение и недостиг на резерви. По отношение на резервите например ще се провери как ще се отрази на компаниите повишение с 10% на инфлацията на претенциите по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Компаниите, които предлагат застраховки „Живот“, пък ще преминат стрес тест за това как ще им се отрази повишаване на средната продължителност на живот, което е свързано с по-големи плащания по пожизнените полици.

По отношение на пазарните рискове, застрахователите ще бъдат тествани как ще им се отрази борсов срив и рязко падане на цените на имотите в ЕС . Застрахователите ще бъдат тествани как ще се промени финансовото им състояние, ако цените на акциите в страните от ЕС се сринат с между 25% и 35%, а цените на жилищата в държавите от Европа паднат с между 2,6% и 14,6%.

Въз основа на предоставените от компаниите данни за всеки един от действащите в страната 42 застрахователя ще бъде изготвен доклад за резултатите от стрес теста.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *