Започва строежът на спортно-планински център в Чепеларе

50 млн. евро ще надхвърли инвестицията в мегапроекта “Мечи чал” за превръщането на Чепеларе в международен спортно-планински център. Мащабният проект е един от първите в страната, които ще бъдат реализирани на основата на равноправно партньорство между Общината и представители на бизнеса, заяви кметът на Чепеларе Георги Поповпред Дарик радио.
Строителството започва тази седмица и ще се реализира на три етапа за пет години. До края на годината трябва да бъде реконструиран съществуващият лифт, да бъде изграден нов с дължина 2, 7 километра. За осигуряване на по-голяма ефективност от инвестициите и удължаване на ски сезона се разчита и насистема за изкуствен сняг за писта с дължина 3, 5 км, която ще влезе в експлоатация до края на годината. Предвидено е изакупуване на 2 нови снегоутъпкващи машини и на система за допускане на туристите.

Вторият етап ще е с продължителност 2009-2011 година. Той предвижда изграждане на спортен център в Чепеларе и втори лифт, дълъг 3 км. По време на третия етап ще бъдат открити спортни съоръжения с лятно предназначение и ваканционно селище.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева, министърът на културата проф. Стефан Данаилов, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков ще направят в събота първата копка на мегапроекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *