Започнаха проблемите с пенсионните фондове

Три месеца след като всеки може да премести парите си за втора пенсия от частен в държавен фонд, вече се появиха проблеми. Пред „Хоризонт“ ръководителят на най-големия частен пенсионен фонд у нас Даниела Петкова заяви, че парите на пенсионираните полицаи и военни, които са ги преместили с цел по-висока пенсия, не постъпват в предназначения за това фонд. Освен това някои от тях не са удовлетворени от увеличението на пенсията си и искат да се върнат обратно към частен фонд, но това се оказва невъзможно. Даниела Петкова допълни, че това е очакван ефект за фондовете и той няма да дестабилизира бизнеса им, но ще бъде пагубен за състоянието на Националния осигурителен институт.

Очевидно е, че се търси краткосрочен ефект за сметка на дългосрочен дефицит. Това, което виждаме в бюджета на Фонд „Пенсии“ за 2016 г., е, че се планира по-висок дефицит, отколкото беше предвиден за 2015 г., което означава, че и краткосрочният ефект липсва.

Фондът, в който трябва да постъпват парите, все още не е създаден в НОИ. По закон той трябва да се създаде след 1 януари: „Затова ние бяхме изненадани, че толкова бързо започнаха да действат НОИ. Според мен това създава условия да се заведат много дела. Всъщност, имаме информация, че вече няколко са заведени от граждани“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *