Започнаха проверки на туристическите корабчета

Те се извършват преди всеки летен сезон от териториалните дирекции на „Морска администрация“ в Бургас и Варна, съобщават от министерството на транспорта.
До момента за сезон 2011 г. на територията на Бургас и областта инспекторите от „Морска администрация“ са проверили 10 кораба за сезонен превоз на хора (четири кораба за море и шест за превоз по река Ропотамо).
На територията на Варна и областта годишните прегледи на плавателните съдове до 40 БРТ се извършват по определен график (от 1 март до 14 юни). Най-често срещаните забележки са по отношение на спасителното оборудване: ракети с изминал срок на годност, остарели спасителни ризи. Прегледани са и 10 лодки за сезонен превоз на хора (шест за река Камчия). По време на проверките не са констатирани забележки.
Това е втората година, през която се извършва засилен контрол на тази дейност, като инспекторите на „Морска администрация“ ще отнемат свидетелството за правоспособност на
капитаните или разрешителното на кораб, ако е застрашена безопасността на пасажерите, се посочва в съобщението. Проверяват се пристаните, мостиците и другите съоръжения, където пристават малки плавателни съдове. До момента са извършени половината от планираните проверки. Преди началото на сезона съоръженията за приставане, които не отговарят на изискванията, ще бъдат забранени за използване и информация за тях ще бъде публикувана на интернет-страницата на ИА „Морска администрация“.
След направените промени в Кодекса на търговското корабоплаване инспекторите на „Морска администрация“ могат да налагат и глоби с фиш на нарушителите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *