Започна възстановяване на Каблешковото училище в Пловдив

 Сградата на Каблешковото училище в Пловдив ще бъде възстановена в автентичния възрожденски вид, в който е била построена преди повече от 150 години. Работата по нейното изграждане стартира, след като бе дадена линия за строеж. В момента се премахват сиенитни скали, за да се направят основите.
 Обектът на ул. „Княз Церетелев“ № 8 е в капитала на смесеното дружество „Пълдин туринвест“, в което акционери са община Пловдив и бизнесменът Георги Гергов. Планираната инвестиция е на стойност около 3 млн. лева.  
  При реконструкцията ще бъдат използвани модерни технологии, позволяващи да се запази възрожденския облик на фасадата и външните стени, а вътре къщата да се преустрои, за да отговаря на съвременните изисквания. 840 кв. метра ще бъде общата застроена площ на реставрираната сграда, която ще има два основни етажа и един мансарден. Очаква се тя да бъде завършена за шест месеца, ако времето през зимата позволява да се строи. 
        Възрожденската къща на търговеца Цоко Каблешков, ползвана след Освобождението за пансион и училище, беше рухнала. След продължителни съгласувателни процедури с Националния институт за паметници на културата бе одобрен архитектурният проект за възстановяването. Той предвижда изграждане почти наново, тъй като от години постройката е почти разрушена и не подлежи на ремонт. След реконструкцията тя ще бъде отново във вида, в който е била направена в средата на 19-и век.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *