Започна делото срещу масовия убиец Брайвик, той не се признава за виновен

На 22 юли миналата година Брайвик отне живота на 77 души. Той извърши бомбен атентат в Осло, пред сградата на правителството, в който загинаха 8 души. По-късно той започна стрелба на остров Ютьоя по младежи, където покоси 69 души. След нападенията Андерш Брайвик се предаде доброволно на полицията.Облечен с тъмен костюм, бяла риза и жълтокафява вратовръзка при влизането си в съдебната зала днес масовият убиец приветства събралите се роднини на жертвите, оцелели при нападенията, и журналисти, с вдигната дясна ръка, свита в юмрук. Както обяснява той самият в своя манифест, това приветствие символизира „силата, честта и предизвикателството към марксистките тирани в Европа“, посочва АФП. Брайвик се призна за извършител на двете нападения, отнели живота на 77 души миналото лято в Норвегия, но пледира невинен, като заяви, че е действал при „законна самоотбрана“, информира Франс прес. „Признавам деянията, но не се признавам за виновен от гледище на наказателното право“, каза Брайвик. Той изтъкна, че не признава норвежкия съд, защото изпълнявал поръчка на партии, пропагандиращи мултикултурализма. Убиецът отбеляза, че се счита за „военен командир“, поради което неговият случай трябва да се разглежда от военен трибунал, а не от редовен съд, съобщи агенция „Интерфакс“. След като съдията нарече подсъдимия безработен, терористът заяви, че това са неверни данни, че той е „писател“ и работи от затвора, вероятно имайки предвид своя манифест.Пледоарията на Брайвик беше произнесена, след като на прокурора Инга Енгх й отне над един час, за да прочете всички обвинения срещу него, както и списък с имената на жертвите и как са починали.Присъствалите в съда пострадали и роднини на загиналите трудно сдържаха сълзите си.Заседанието бе излъчвано в пряк ефир, но телевизиите периодично изключваха звука, когато обвинителката Инга Беяр Енг изреждаше имената на убитите и травмите, от които са починали. През това време камерите показваха Брайвик в едър план.“Обвиняемият е извършил много сериозни престъпления, с каквито не сме се сблъсквали никога в съвременната си история. Той самият смята, че действията му са законни“, обобщи Енг. Брайвик се разплака в съдебната зала, когато в съда беше прожектиран пропаганден филм, публикуван от него в деня на терористичните му атаки. Лицето му беше зачервено, а устните му трепереха и той изтриваше сълзите си по време на 12-минутния филм, който беше прожектиран на голям екран и включва снимки и рисунки на ислямисти, предаде БНР.
Съдът в Осло изслуша също отчаяно обаждане за помощ от млада жена, скрила се в банята на закусвалня на остров Ютьоя, докато Андерш Брайвик стрелял по приятелите й отвън, предаде Франс прес. Записът беше пуснат от прокурора Свайн Холден.“Елате бързо! Има стрелба през цялото време“, шепне тя по реме на разговора си с полицията.
Процесът по делото за най-кървавото клане в Норвегия след Втората световна война започна при значителни мерки за сигурност и доста висок медиен интерес, добавя АФП.  Улиците, водещи към съдебната сграда, са затворени изцяло или частично. По време на процеса Брайвик ще бъде откарван в съда по различни маршрути, за да се предотврати евентуална атака срещу кортежа. Заседанията ще бъдат отразявани от близо 800 журналисти – представители на около 200 телевизии, радиостанции и печатни издания от цял свят, уточнява ИТАР-ТАСС.От утре Брайвик ще разказва за мотивите, които са го тласнали да извърши атентатите в Осло и на остров Ютьоя. Моменти от процеса ще се излъчват по телевизията, но съдът забрани да се показват изявленията на Брайвик.На 18 и 19 юни ще бъдат представени два доклада за психическото състояние на обвиняемия. Авторите – съдебни психолози, ще продължат междувременно да наблюдават Брайвик по време на заседанията и ще изготвят допълнително заключение.При първоначалния преглед на специалисти, Брайвик бе обявен за луд и недееспособен,живеещ в свой илюзорен свят. При повторната съдебно-психиатрична експертиза, той бе признат за напълно нормален и годен да носи последствията от своите действия. Очаква се процесът да приключи до 22 юни, а присъдата да бъде огласена преди годишнината оттрагичните събития на 22 юли. 

Според агенциите Брайвик най-вероятно ще бъде обвинен в тероризъм и убийство. Максималната възможна присъда е 21 години затвор. Тя може да бъде удължавана, ако подсъдимият бъде сметнат за прекалено опасен за обществото.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *