Започна погребението на Ким Чен Ир

Известни са малко детайли за двудневната церемония, която не се предава пряко по телевицията, съобщава Би Би Си.
Стотици хиляди севернокорейци трябва да излязат по улиците на Пхенян по време на церемонията, която вероятно ще бъде режисирана като демонстрация на лоялност към властта.
Пхенян е наредил на работещите в чужбина севернокорейци да се върнат за погребението, предаде БГНЕС. През последното денонощия 200 камиона, натоварени с цветя, са пресекли китайско-севернокорейската граница.
Припомняме, че Ким Чен-ир почина от инфаркт на 17 декември, но за смъртта му бе съобщено с двудневно закъснение. Той  беше сложен в стъклен ковчег в мавзолея на баща му и хиляди хора дойдоха да изразят скръбта си за мъртвия лидер.
Погребението на бившия ръководител Ким Чен-ир ще бъде внимателно наблюдавано, за да се прецени кои видни фигури държат ключа към властта в Северна Корея зад младия му и неопитен приемник Ким Чен-ун. Севернокорейският елит като че ли стяга редиците си след кончината на вожда си на 17 декември и предаването на символите на властта на най-малкия му, ненавършил 30 години син – той е трето поколение на династията, чието начало поставя дядо му Ким Ир-сен – основател на комунистическа Северна Корея.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *