Заради политически амбиции държавата ще загуби поредни 100 млн. лева

Налице е опит за повдигане на смъкналия се през последната година рейтинг на НФСБ, както и лично този на председателя й Валери Симеонов. Вчера той като член на парламентарната група на ПФ, внесе законопроект, абсолютно диаметрален на гласуваните и приети на 12 ноември и обнародвани в Държавен вестник на 27 ноември изменения в Закона за акцизите и данъчните складове. Тълкуването на неговия законопроект се изразява изцяло в защита на нелегалното производство на алкохолни напитки у нас.

Симеонов внася предложение за отмяна на законодателни промени, които бяха приети от Народното събрание едва преди две седмици, когато самият той нямаше никакви възражения. Това провокира съмнения, че зад действията му най-вероятно стоят други, по-дълбоки и задкулисни цели, свързани с намерения за отцепване на малкото депутати от НФСБ от парламентарната група на Патриотичния фронт в самостоятелна парламентарна група.

Изглежда, че Валери Симеонов използва популистката тематика за селските казани, която стана още по-актуална след протестите на казанджиите от Южна България, за да трупа обществена подкрепа след неубедителното представяне на НФСБ на местните избори. Подобни действия не само поставят под въпрос възможността за увеличаване на приходите в хазната със 100 млн. лв. на година, чрез затягане на кранчето за сивия сектор в производството и разпространението на алкохолни напитки, който е с главозамайващи обеми, но демонстрират и неуважение към законодателната дейност.

След снемането на доверието от народния представител Полина Карастоянова вчера обаче, потенциалните отцепници в полза на Симеонов остават седем и вероятно ще трябва да се обърнат към независими депутати като Анна Баракова, за да успеят да сформират самостоятелна група от 10 човека. Отново пред обществеността се доказва, че политиците избягват да взимат разумни и аргументирани законодателни решения за изграждането на по-организирана и стабилна държава.

Постъпката на Валери Симеонов е проява и на неуважение към законодателния процес и демократичните принципи, като се има предвид, че той си позволява да внася законодателни предложения за отмяна на текстове, приети от Народното събрание едва преди две седмици, подкрепени от широко мнозинство в парламента, начело с ГЕРБ, ДПС, БДЦ, част от Реформаторите и част от Патриотичния фронт. Ако всеки закон се одобрява и разжалва след това така, то в държавата ни няма да остане един работещ закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *