Засекретиха важни документи за “Тракия”

Антимонополната комисия скри данни за оборота на концесионера

Комисията за защита на конкуренцията засекрети важна информация за концесионера на магистрала „Тракия“. Антимонополистът отказа да представи документи за оборота на португалските фирми „Лена Енгенхариа и конструкош“ С.А., МСФ-Мониз да Майа, Серра и Фортунато Емпрейтейрош С.С. и „Сомаг Консешос и Сервисуш С.А.“, които участват в дружеството „Магистрала Тракия“ АД. Това заяви Димитър Кюмюрджиев, адвокат на „Прозрачност без граници“-България, който е присъствал на заседанието на КЗК. На 14 април 2005 г. организацията сезира комисията за нередности при отдаването на аутобана на концесия. Декларираният от българо-португалското дружество оборот е 10,3 млн. лв. Толкова обаче са средствата само на родните участници в консорциума – „Техноекспортстрой“ и АМ ЕАД. Не е възможно дружество, което има оборот от 10,3 млн. лв., да строи автомагистрала, за която са нужни 730 млн. евро инвестиции, каза Кюмюрджиев. Това е все едно да имаш гарсониера, която струва 30 хиляди, и да искаш кредит от 30 милиона.

Естествено никой банкер не е луд да ти ги даде, коментира адвокатът. Ако общият оборот на участниците обаче е над 15 млн. лева, е невъзможно създаването на съвместно предприятие без предварителното разрешение на КЗК, поясни Кюмюрджиев. Очевидно такова не е било искано и не е било давано. За нас оценката на оборота само на българските фирми, участващи в дружеството, означава неправилно прилагане на закона, категоричен е юристът. В случая са представени само оборотите на нашите фирми, както е според българското законодателство. Но след като сме затворили глава 6 „Конкуренция“ за присъединяването ни към ЕС, би трябвало превес да имат европейските норми. Затова португалските фирми също трябва да представят своя оборот.

На вчерашното заседание по делото обаче КЗК е отказала да предостави на Кюмюрджиев материали по преписката, както и становището на Европейската комисия по случая. Според адвоката на „Прозрачност без граници“ вината за това е на докладчика по преписката Весела Антонова. Причината е, че тя е поставила справките за оборотите на португалските фирми в засекретената папка. От КЗК отказаха коментар по случая.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *