Засилват се продажбите на активи в Европа

Въпреки значително понижения обем на сделките с бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на пазара се забелязва съществена структурна промяна. Делът на местните продавачи през първите шест месеца на годината значително е намалял в сравнение със същия период на 2008 и 2007 г., сочи доклад на консултантската компания CBRE.
Това се дължи на факта, че все повече чуждестранни собственици на имоти решават да продадат своите активи в региона, тъй като представителите на висшия мениджмънт на тези компании, базирани в Западна Европа, не вярват в потенциала за ръст на Източна Европа в краткосрочен план, се казва в доклада.
За разлика от тях местните собственици имат по-голямо доверие в пазарите в региона и възможностите, които те предлагат, затова са по-малко склонни да продават.
Наред с това на пазара се обявяват за продан по-малко проекти (главно такива, изградени от местни предприемачи), в резултат на което се променя и структурата на пазара на продавачи.
В България също има все повече примери за чуждестранни компании, които планират продажба на част от активите си у нас. Повечето от тях целят да обслужат задължения или да подсилят ликвидната си позиция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *