Застрахователи, финансови експерти и юристи искат оставката на Ралица Агайн

Застрахователи, финансови експерти и юристи поискаха оставката на Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Обвиненията и недоволството срещу нея са свързани с новия Кодекс за застраховането.

Според бившия заместник-председател на регулатора Борислав Богоев Агайн защитава проект, който не отговаря на обществените интереси и на потребностите на пазара. „По същия начин, по който тя се опитва в момента да го „пробута“ пред Народно събрание, тя го е „пробутала“ най-вероятно и пред Комисията за финансов надзор през колегиалния орган. В Комисията няма хора, които да могат да провеждат онази политика, която би следвало да се провежда пред такъв регулатор. Ще го кажа в прав текст – или некомпетентност, или някаква финансова обвързаност. Тя да отговори, но което от двете да е, според мен е достатъчно опасно, а още по-лошо е да са и двете“, допълни Богоев.

Според Христо Христов – друг от основателите на финансовия надзор у нас, оставката на Ралица Агайн е необходимо условие за възстановяване на разклатеното доверие в сектора: „Тя превърна регулатора в една приходна агенция…Застраховането е доверие между застрахования и застрахователя и между застрахователя и регулатора…В последните две години съществува криза на доверието на всички нива в този сектор“.

Споровете около новия кодекс за застраховането започнаха със забраната „Гражданска отговорност“ да може да се сключва по интернет, необходимостта от лепене на стикери, както и с прекомерно разширените права на заместник-председателя по надзора, които впоследствие Ралица Агайн отказа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *