Застрахователните премии ще се облагат с 2% данък

Застрахователните премии ще се облагат с косвен данък от 2%. Това предвижда проект на Министерство на финансите за Закон за данък върху застрахователните премии, качен на сайта на МФ. Предложеният налог върху полиците няма да промени съществуващото в момента облагане на печалбата на компаниите.
Срок
В преходните и заключителни разпоредби на закона се предлага, новия данък да бъде валиден за полици сключени или предоговорени след 31 август 2010 г. Ако полицата е на разсрочено плащане, в държавната хазна ще се плати данък върху получената част от премията. Вноските към Гаранционния фонд, фонда за обезпечаване на застрахователните вземания и фонд „Земеделие“ ще се приспадат от премията, по която ще се събира налог. „Предложението за облагане на застрахователните премии отговаря на съществуващите европейски закони и е съобразено с практиките“, каза за в. „Пари“ Орлин Пенев, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи. Според него в европейските директиви е разрешено налагане единствено на косвен данък.
„Полиците със сигурност ще поскъпнат, но повишението на цените няма да е толкова драстично, каквото би било при пряко облагане на премиите“ добави Орлин Пенев. В заключение шефа на асоциацията добави, че не приема на 100% облагането, но всеки трябва да се съобразява с факта, че данъчната политика се определя от държавата.

Сагата
Казуса около въвеждане на данък на премиите в застраховането се развихри през март. Това беше една от обсъжданите антикризисните мерки от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тристранката поиска пряко облагане, като се позова на разпоредбите на чл. 157 от евродирективата „Платежоспособност“ II. Това сякаш успокои компаниите, които видяха в този аргумент край на идеите за пряко облагане, тъй като въпросният чл. 157 разрешава единствено косвени данъци. Приетите от правителството антикризисни мерки обаче обърнаха резултата, тъй като кабинета предложи на парламента да приеме въвеждане на пряк данък. Споровете между страните по казуса и изслушване на експертите накара бюджетната комисия да върне това предложение за доразглеждане в МФ. След като финансовото ведомство има нов проект предстои той да бъде внесен в Народното събрание.

Атанас Христов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *