Застрахователният сектор отчита спад от 6.5% на годишна база

За периода януари-май 2010 г. записаните премии в общото застраховане /включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност/ са в размер на 567.145 млн. лв., а в животозастраховането – в размер на 92.778 млн. лв. Това показват данните на Комисията за финансов надзор /КФН/ от отчетите на застрахователите и дружествата по доброволно здравно осигуряване към края на месец май 2010 г. Спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 6.9% в общото застраховане и спад от 4.1% в животозастраховането или общо за застрахователния сектор се отчита спад от 6.5%.

Най-голям дял в портфейла на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки „Автокаско” – 36.5% и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС”  – с 35.7% и общо 72.2% от премийния приход, реализиран в сектора. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки „Пожар и природни бедствия” и „Други щети на имущество”, които заемат дял 18.3% от общия премиен приход.
Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2009 г. се отчита по застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС”, „Летателни апарати”, „Обща гражданска отговорност”, „Гаранции”, „Заболяване” и „Правни разноски”.
Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец май тази година, продължава да заема застраховка „Живот” и рента. Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 69.711 млн. лв. и формират 75.1% от премийния приход, генериран в сектора. Застраховка „Живот“, свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 4.3% в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 3.987 млн. лв.
Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по „Постоянна здравна застраховка” и по „Допълнителна застраховка”.
Към края на месец май 2010 г. дружествата по доброволно здравно осигуряване реализират брутен премиен приход от 21.601 млн. лв., с което се отчита ръст от 9.1% на годишна база. 
Най-висок относителен дял в премийния приход по доброволно здравно осигуряване заемат пакетите „Други здравноосигурителни пакети” – с 32.6% и „Извънболнична медицинска помощ” – с 22.3%.
Броят на здравноосигурените лица по действащи договори към края на май 2010 г. възлиза на 191 495.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *