Застрахователни експерти: В бранша цари тотална неяснота относно стрес тестовете

Представители на застрахователния бранш и бивши ръководители на застрахователния надзор се обявиха против отлагането на сроковете за прилагане на стрес тестовете за застрахователните компании и пенсионните фондове.

Според тях одитът на небанковия сектор няма да се случи и през тази година, което ще повлияе върху имиджа на България пред европейските надзорни органи и дори ще доведе до отрицателна оценка в докладите им за страната.

Бившите ръководители на Финансовия надзор Христо Христов и Борислав Богоев са категорични, че Комисията за финансов надзор няма да успее да организира провеждането на одита в небанковия сектор до края на годината. Причината, която те посочват, е липсата на готовност с нормативната уредба, която регулаторът трябва да подготви.

„В застрахователния сектор в България цари тотална неяснота относно провеждането на стрес тестовете. Това подкопава финансовата и фискалната стабилност в страната и нанася вреди, както на компаниите, опериращи в сектора, така и на потребителите на финансови услуги. Стрес тестове няма да има. Такива няма да има и до края на годината“, коментира Христо Христов.

Преди дни комисията за финансов надзор съобщи, че данните от външните одитори ще се събират от 15 юли вместо от първи април, а резултатите ще бъдат публикувани в края на годината.

Като причина за решението от комисията посочват недостига на независими одитори, които в момента са ангажирани с преглед на активите на банките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *