Застраховката според шофьора

“Гражданска отговорност” да зависи и от стажа зад волана, искат от “Алианц”

Само в България и Румъния има минимални цени на полицата

Между 20 и 500 лева да плащат шофьорите за „Гражданска отговорност“ догодина, искат от „Алианц България“. Цената на задължителната застраховка да се определя не само според автомобила, но да зависи и от качествата на водача. Не е редно хората, които карат колата си няколко пъти в годината до лозето, да плащат толкова, колкото шофьорите в София, които ежедневно ходят с автомобил на работа. Това коментира председателят на Управителния съвет на „Алианц България“ Димитър Желев. Той настоява догодина да отпаднат задължителните минимални рискови премии по застраховката. Според Желев цената трябва да се определя от възрастта, стаж зад волана, пол, извършени нарушения, местоживеене на шофьора.

Според сега действащите правила собствениците на най-малките коли с двигатели до 1800 куб. см догодина трябва да платят над 171,60 лв. за застраховка. Но от „Алианц България“ смятат, че справедливата цена за много шофьори е под 100 лв. Например Иван от Троян, който има книжка от 35 години, кара мерцедес на 12 години и няма катастрофи, по сегашните правила догодина трябва да плати около 240 лв. Но ако цените се определят според индивидуалната оценка на всеки шофьор, догодина Иван ще дължи за застраховка само около 100 лв., сочат разчетите на „Алианц България“. Компанията е готова да продава и застраховки по 60 лв. на добрите шофьори. Вече са разработени 8 критерия, по които да се определя цената. С тях могат да се направят 1800 различни комбинации. Така разликата между най-скъпата и най-евтината застраховка може да е до 25 пъти.

Но все още законодателят не е решил дали догодина цените ще се определят свободно. В парламента е внесен проект на нов кодекс за застраховането, според който цената на застраховката трябва да се определя от пазара. Приемането на кодекса в този вид е едно от изискванията на ЕС за членството ни. Такава е и позицията на Комисията за финансов надзор. Но от някои застрахователни компании се обявиха за запазване на минималните цени на „Гражданска отговорност“ още една година до влизането ни в ЕС. Само в България и Румъния все още има минимални задължителни лимити на цените, коментира Желев. Ако те се запазят, догодина застраховката трябва да поскъпне близо два пъти за всички шофьори. Трябва да направим компромис заради увеличението на горивата и някои услуги, коментираха от „Алианц“.

Приемането на новия кодекс за застраховането може да се забави във времето, защото сега парламентът трябва да работи върху промените в данъчните закони и бюджета за 2006 г. Затова Желев предлага веднага да се промени наредбата за задължителното застраховане и да отпаднат минималните цени. Така компаниите ще могат да се подготвят и да предложат цени според качествата на отделния шофьор. За да няма дъмпинг на пазара, тарифите на застрахователите ще трябва да се одобрят от Комисията за финансов надзор.

Ако отсега не се освободят цените, през 2007 г. застраховката за най-мощните коли може да е 1000 лв., а за най-малките 360 лв., казаха от „Алианц България“. За да не се достигнат тези цени, компанията предлага пазарът да диктува колко да струва „Гражданска отговорност“. На безплатния телефон за цялата страна 080014500 може да се обаждат хората, които искат цените да се определят от пазара.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *