Затварянето на „Кремиковци” може да съсече икономическия растеж

По повод съдбата на „Кремиковци“ АД, Министерството на икономиката и енергетиката изрази своята позиция като основният акцент в нея е, че дестабилизацията на комбината ще намали темпа на икономически растеж и приходите за държавния бюджет.

Нетните приходи от продажби на „Кремиковци“ АД за деветмесечието на 2007 г. възлизат на 779,8 млн. лв. Комбинатът реализира ръст спрямо същия период на предходната година в номинално изражение от 26,6%. Изплатените възнаграждения на работници от „Кремиковци“ АД, без осигуровки, възлизат на 56,9 млн. лв. за деветмесечието на 2007 г.

Приходите за бюджета от дейността на „Кремиковци“ АД по линия на ДДС, акцизи, данък печалба, данък общ доход и осигуровки годишно надхвърлят сумата от 170 млн. лв.

Дестабилизацията на предприятието ще доведе и до намаляване на износа и влошаване на дефицита по текущата сметка. За деветмесечието на 2007 г. – 80,12% от продажбите на продукция на „Кремиковци“ АД са за износ и покриват над 10% от дефицита по текущата сметка.

Потенциалният БВП ще се намали тъй като нетните приходи от продажби на „Кремиковци“ АД за деветмесечието на 2007 г. представляват почти 2% от БВП на страната.

Очаква се увеличаване на броя на регистрираните безработни и процента на безработица. „Кремиковци“ АД дава работа на около 5640 души, а общо заетият персонал в дружеството и компаниите-подизпълнители и други свързани в производството е над 10000 души.

Има опасност и от влошаване на дейността на редица други ключови за икономиката дружества. Над 60% от товаропотока на Пристанище Бургас, над 90% от товаропотока на Пристанище Лом и над 30% от товаропотока на „БДЖ“ ЕАД по линиите София-Бургас и София-Лом е от и за „Кремиковци“ АД.

В период, когато икономиката има нужда от привличане на преки чуждестранни инвестиции и се провежда агресивна инвестиционна политика с цел осъществяване на по-бърза конвергенция с икономиката на ЕС и покриване на дефицита по текущата сметка е недопустимо да бъде загубен действащ инвеститор, който притежава имоти, машини, съоръжения и оборудване на стойност над 1,7 млрд лв.

Безспорен е фактът, че „Кремиковци“ АД има екологични проблеми, но те не се решават със затваряне на комбината и административни средства, а с конкретна инвестиционна програма и изпълнението на Плана за жизнеспособност, както и инвестиционните ангажименти към Европейската комисия и правителството на Република България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *