Затварят агенции за имоти в Испания

От 80 хил. офиса за имоти, които са развивали дейност в Испания през лятото на 2006, едва 25 хил. са в бизнеса сега, съобщи местният всекидневник La Vanguardia. Това означава, че 70% от офисите са затворили заради срива на пазара на имоти, което е довело до загубата на 180 хил. работни места.
Половината от всички офиси за имоти в страната затвориха още през 2007 г.
Свиването в сектора не е приключило. Експерти очакват още 5 хил., или 20% от оцелелите, да затворят тази година, което ще остави в бизнеса едва 20 хил. в края на 2009 г.
Много от затворилите офиси са т. нар. chiringuitos – фирма от един човек без нужната квалификация, който работи само с автомобил, уебсайт и мобилен телефон. „Голямата част от членовете на испанската асоциация на агенциите за имоти (API) още са отворени“, казва председателят на асоциацията в Барселона Хуан Ойе.
За агенциите в Каталуния се очертава тежка година заради нов регионален закон, който ги задължава да се регистрират в правителството и да сключат застраховки за професионална отговорност. Ойе очаква новите регулации, които влизат в сила след лятото, да извадят от бизнеса половината агенции в Каталуния.
Секторът е под натиск заради свиване на сделките с 80% спрямо пика от 2006 г., спад на цените на имотите и нарастващия брой фалити на предприемачи, които дължат комисиони на агенциите.
Засегнати са и големите вериги агенции, които често работят по франчайзинг модел, пише Spanish Property Insight. Под административен контрол са Expofinques, MC и Don Piso. Fincas Corral беше продадена за 1 евро, а франчайз веригата Coldwell Banker се отказа от Испания, след като отвори там 60 офиса. Най-голямата франчайз верига в страната – Tecnocasa, намали броя на офисите си от 1400 през 2006 на 308 в началото на 2008 г.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *