Затвор за кражба на профил в интернет

Експерти от ГДБОП пишат нов законопроект, който предвижда по-тежки наказания за кражби на профили в социалните мрежи в интернет, научи „Монитор“. Наказанието, което се предвижда, може да е дори затвор.

Най-тежката издадена до момента присъда е условна от 2 години за общ работник от село Девене, който си направил фалшив профил, за да опита да прави секс с малолетна. Той се кръстил с псевдоним Anatoli Gazara и сложил чужди снимки.

„Ще има много по-строги закони по отношение на посегателството на лични данни. Вече се пишат нормативни документи“, поясни началникът на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП Явор Колев, който отчете резултатите от четвъртата регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за страните от Югоизточна Европа. Той обясни, че се подготвят нормативни документи, с които да се приложи в законодателството ни Конвенцията за защита на личните данни.

Шефът на дирекцията Ивайло Спиридонов заяви, че над 300 експерти са присъствали на конференцията, както и служителите в правоохранителните органи от 18 страни.

Той обяви още, че е предложил на зам.-директора в Сикрет сървис Робърт Нови да се дислоцира техен агент в ГДБОП. Директорът даде пример с добрата работа на агента на ФБР, който работи в ГДБОП.

По линия на Европол представител на ГДБОП ще отиде да работи там за 6 месеца или една година, във връзка с киберпрестъпленията, обяви Спиридонов.

Той обяви, че и по линия на киберпрестъпността, и по линия на терора няма достатъчно човешкия ресурс, но служителите си вършат работата добре.

От вчера обаче в Академията на МВР започва обучение на над 50 служители на ГДБОП по линия на киберпрестъпността. Обучението ще се води от американски агент.

Албена Спасова от Академията по киберпрестъпност отбеляза, че за първи път си партнират със Съвета на Европа по въпросите на киберпрестъпленията. Обучението на Фейсбук е било за правоохранителните органи и как да се води борба с фалшиви профили. По-нататък дискусията ще бъде разширена с представители на Viber и Google, информира в.Монитор.

По случая за Спас Василев, представял се във социалните мрежи като Александър Николов с цел измама, Спиридонов пък обясни, че все още идват пострадали от дейността му хора. По думите на Явор Колев случая с Василев не е единичен и често се случват измами в социалната мрежа.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *