Затишие пред буря на финансовите пазари

Щатският долар поскъпна минимално спрямо еврото и йената в петък при слаба търговия на валутните пазари. Противоречивите данни за състоянието на глобалната икономика доведе до разнопосочни движения при основните валутни двойки.
Йената беше под натиск, след като дефлацията и безработицата достигнаха рекордни нива, а продажбите на жилища регистрираха рязък спад два дни преди изборите в Япония.
Европейските акции достигнаха десетмесечен връх, а растежът на цената на петрола помогна на високодохдния австралийския долар да достигне двуседмичен връх спрямо основните валути. Пазарните участници очакват повишение на основната лихва в Австралия до края на тази година.
Същевременно, еврото остана слабо спрямо зелените пари и рязко поевтиня в края на деня при спада на американските акции, след като проучването на Мишигънския университет показа, че потребителското доверие в САЩ през юли е достигнало най-ниските си стойности за последните 4 месеца.
Според анализатори, положителните сигнали за възстановяване на глобалната икономика вече са отразени от фондовите и валутните пазари и щатският долар ще регистрира силен растеж през септември, когато ще започне корекцията на растежа на акциите, суровините, високодоходните и европейските валути.
Зелените пари поскъпнаха с минималните 0.1% спрямо японската валута до 93.58 йени. Еврото също напредна с 0.1% до 134.16 йени, но отстъпи спрямо американската валута до 1.4339 долара.
Щатската валута обикновенно поскъпва при затваряне на печеливши позиции в акции и други високодоходни активи финансирани със зелените пари заради ниските лихви на доларовите кредити.
Йената реагира по същия начин заради ниските лихви в Япония, но в петък негативните данни за икономиката и предстоящите избори натежаха върху японската валута. Очакванията за убедителна победа на опозиционната партия в страната на изгряващото слънце се оправдаха напълно.
Стерлингът беше подкрепен от положителните данни за британската икономика, които показаха, че Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил по-малко от прогнозираното. В резултат, британската валута напредна с 0.2% спрямо зелените пари до 1.6296 долара.
Австралийската валута също скочи с 0.2% до 0.8420 щатски долара, като преди това достигна най-високата си стойност за последните 2 седмици на 0.8464 долара.
Положителните данни за икономиката и оптимистичните коментари на представители на Австралийската резервна банка промениха пазарните очаквания и те сега са за увеличение на лихвите през ноември или декември на тази година.
Данните за приходите и разходите на домакинствата в САЩ показаха увеличение на потреблението през юли, което беше според очакванията, а приходите остават непроменени.
Търговията на валутните пазари остана слаба през цялата седмица заради летния ваканционен период и липсата на ключови макроикономически данни. Тази седмица се очакват по-убедителни доказателства за състоянието на американската икономика, като вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към данните за заетостта и активноста на производствения сектор и сферата на услугите.
Икономическият календар включва и доклади за монетарната политика на няколко банки, включително и на Европейската централна банка.
Златото поскъпна до триседмичен максимум в резултат на увеличеното инвеститорско търсене. Среброто също отчете най-силното си поскъпване за последните четири месеца. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 11,50 долара, или 1,2%, до 958,80 долара за тройунция. По-рано в петък цената достигна до 964,60 долара, което е най-високата стойност от 7 август насам.
За изминалата седмица цената на ценния метал нарасна с 0,4%, а от началото на годината – с 8,4%. Според анализатори, може да очакваме в близко време цената на златото да се насочи към ключовото ниво от 975 долара за тройунция.
Петролът поскъпна до над 72 долара за барел по време на търговията в Ню Йорк заради повишения оптимизъм, че търсенето на ценната суровина ще се повиши, след като световната икономика излезе от рецесията. Фючърсите със срок на доставка месец октомври достигнаха до 72,84 долара за барел, отчитайки покачване с 35 цента. По време на търговията по-рано през деня контрактите се търгуваше за 73,03 долара за барел.
Производството на петролни продукти в САЩ се понижава с 1% на годишна база през второто тримесечие на годината, което е по-малко от прогнозирания от анализаторите спад с 1,5%. Сортът Брент, търгуран на борсата в Лондон, поскъпна с 19 цента до 72,70 долара за барел.
За предходната седмица петролните запаси в САЩ нарастват със 128 хилади барела до 343,8 милиона, докато прогнозите бяха за понижение с 1,15 милиона барела. В същото врем,е дневното потребление на горива се понижава до 19,2 милиона барела на ден, или 0,9% по-малко спрямо година по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *