Захарната война влиза в съда

Гриша Ганчев е монополист, твърди шефът на завода в Горна Оряховица

Справка в информационната агенция Дакси показва, че дъщерната фирма на „Литекс комерс“ – „Литекс“, е собственик на „Захар инвест“. Тя пък държи 26% от „Българска захар“ в Долна Митрополия. Друга част от акциите на захарния завод са на Черноморски холдинг и кипърската „Линдсел ентърпрайзис лимитид“. Още 15% имат група физически лица от офшорната зона. Според Дакси „Захар -Био“ в Русе е 67% собственост на „Литимпорт“, което пък се води 100% на Христо Лазаров Христов. „Бургаски захарен завод“ е 100% собственост на „Нерино“, която пък е изцяло на кипърската „Силиана асоушиейтс лимитед“. „Девненски захарен завод“ е 100% собственост на кипърската „Димисо инвестмънтс лимитед“.

„Девненски захарен завод“ пък има 100% от „Литекс шугър 2004“. Трите завода пък са учредители на сдружението „Асоциация на производителите и търговците на захар и захарни изделия“.

Битката за внос на сурова захар е на път да стигне до съда, научи „Стандарт“. „Захарни заводи“ в Горна Оряховица ще подаде жалба срещу „Литекс комерс“ за злоупотреба с монополно положение. Според Георги Узунов, шеф на горнооряховското предприятие, компанията на Гриша Ганчев е собственик на четири от шестте захарни завода – в Русе, София, Бургас и Долна Митрополия. Затова неправомерно е получил две трети от квотата, за която заводите плащат по-ниско мито. Узунов цитира Закона за защита на конкуренцията, който не позволява това. „Разпределението на квотите е тенденциозно, както и миналата година. Защитават се интересите само на един производител, а ние пак сме ощетени“, коментира Узунов. В 14-дневен срок той ще заведе иск в съда.

Захарната война между шестте завода у нас започна на 9 януари, когато земеделското министерство обяви как ще бъде разпределено количеството. Според списъка всеки преработвател получава пропорционално количество на дадената от него заявка. Такова е и условието, посочено в Закона за подпомагане на стопаните в случаите, когато заявките надвишават квотата. Заводът в Горна Оряховица, който е най-голям, получава 46 670 т, а останалите пет – по 17 500 тона. Само два часа по-късно обаче заповедта е отменена. В новата заповед, публикувана пет дни по-късно, разпределението на квотата вече е по 23,33 тона на всеки преработвател. Така четирите захарни завода получават общо 66,67% от вноса на тръстикова суровина, който е 140 хил. тона. Останалите 33% си делят пловдивският „Кристал“ и горнооряховската фирма.

Боряна Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *