Защо в Китай има толкова много милиардери?

През тази година броят на свръхбогаташите в Китай за първи път е по-висок, отколкото този в САЩ – и то въпреки влошената конюнктура и несигурността в курсовете на китайските борси. В актуалната класация по богатство милиардерите в Китай са общо 596 души – или с 242-ма повече от последното им преброяване. За сравнение: в САЩ в момента има 537 свръхбогаташи.

На пръв поглед цифрите са изненадващи. Та нали доскоро говорехме, че китайското икономическо развитие се забавя. Как може второто по големина народно стопанство в света да се развива толкова бавно, колкото преди четвърт век, курсовете на акциите да са загубили над 40% от стойността си от месец юни до днес, а броят на милиардерите въпреки това да продължава да расте – и то с невероятна бързина?

В кой бранш има най-много богаташи?

Вгледаме ли се по-внимателно, ще видим, че повечето социалистически милиардери са натрупали състоянията си в резултат на реформите в китайската икономика. Китайските планове за преструктуриране предвиждат в бъдеще страната да отбелязва прираст предимно в сектора на услугите, а не както беше досега – в сферата на производството. Все повече китайски милиардери се появяват именно в браншове, свързани с информационните технологии, свободното време и развлекателната индустрия. Затова пък продължава да спада броят на онези, които натрупаха богатствата си от сделки с недвижими имоти.

Най-добрият пример за сегашната коренна промяна е най-богатият мъж на Китай – Уан Цзиенлин. Шефът на „Dalian Wanda Grоup“ увеличи състоянието си през изминалата година с невероятните 54%, достигайки ниво от над 34 милиарда долара. Този скок Уан дължи най-вече на преустройството на своята бизнес-империя. През последните години той превърна своя концерн за недвижими имоти в най-голямата фирма в света в сферата на развлекателната и спортна индустрия.

Уан печели парите си не само от замогващото се средно съсловие в Китай. Още преди няколко години бизнесменът закупи американската верига от киносалони „AMC“, в резултата на което сега трупа печалби и от кината в САЩ. От близо шест месеца пък самоукият предприемач е собственик и на част от „Infront“ – швейцарска компания, която посредничи при продажбите на телевизионните права за излъчване на различни предвания и програми. По този начин в банковата сметка на Уан се вливат и много германски пари – например част от телевизионните такси за програмите на обществено-правните телевизии в страната, които закупуват права за излъчването на международни футболни срещи.

Франк Зирен

Само на 30, а вече милиардери

Изненадващо е, че сред новите китайски милиардери има все повече млади хора, които са родени предимно през 80-те години на миналия век. Така например шестима от списъка на богаташите на списание „Хурун“ (китайското съответствие на американската класация на „Форбс“) не са навършили 40 години. Сред тях са например 32-годишният създател на мобилното приложение за споделено пътуване, което е конкурент на Uber, Чен Уей, както и 34-годишният Лин Чи, който разработва софтуер за компютърни игри, и 35-годишният „крал на дроните“ Франк Уан Тао.

Както казваше едно време Мао Цзедун: няма значение дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки. Китайските предприемачи в момента красноречиво доказват, че могат да ловят мишки, дори когато условията за това не са особено благоприятни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *