Защо „Газпром“ притиска „Овергаз“.

Ако ви кажем, че в края на 2015 г. не се е случило нищо кой знае какво, едва ли ще ни повярвате. Все пак премиерът Бойко Борисов заподозря заговор срещу правителството, свързан с прекъсването на газовите доставки към „Овергаз“. „Те ни поставиха до стената“, драматично обяви Борисов пред бТВ, след като стана ясно, че в края на миналата година „Газпром експорт“ не е потвърдил заявките на българското дружество за януари. „Овергаз“ е единствената друга компания освен държавната „Булгаргаз“, която внася газ у нас, като освен това е най-голямото газоразпределително дружество. „Можеха да излязат 200 хил. на улицата и да кажат: при минус 15 децата измряха от студ.“

„Няма никаква, повтарям никаква опасност за крайните клиенти в България“, каза за „Капитал Daily“ председателят на КЕВР Иван Иванов, който поддържа контакт с всички заинтересовани страни. Причината най-малкото е в това, че „Овергаз“ внася около 1.5 млн. от общо 10-12 млн. кубически метра газ, които се потребяват в зимните месеци. Т.е. не е трудно да се поеме от „Булгаргаз“, макар и това да доведе до допълнителни разходи. Затова и проблемът всъщност беше решен изключително експедитивно – на 31 декември беше подписан договор между държавната компания и „Овергаз“ за доставка на газ.

Самата кореспонденция между двете дружества започва още на 3 декември по инициатива на частната компания, която първоначално настоява за договор за заместващи доставки, т.е. ако има прекъсване, позовавайки се на статута на държавната компания като обществен доставчик. В крайна сметка „Булгаргаз“ предлагат стандартен договор за доставки на 8 декември, който е приет от частното дружество малко преди новата година. Единственият проблем идва от това, че „Газпром експорт“ обявяват в последния момент, че няма да доставят газ на „Овергаз“, и то не в кореспонденция с него, а с „Булгартрансгаз“, че обявява нулеви количества. Т.е. твърдението на Борисов, че „Газпром“ нямат никаква вина“, е, меко казано, некоректно. А драмата е предизвикана по-скоро от паническите изявления на служители на Българския енергиен холдинг.

Цялата шумотевица има две причини. Първата е законодателна, тъй като в България не е разписано ясно кой играе ролята на доставчик от последна инстанция за търговците в страната. При електропроизводството това е НЕК, но за „Булгаргаз“ не са разписани такива задължения. Втората и по-важна причина е бракоразводна – част от явно трудната раздяла между „Газпром“ и дъщерното й „Овергаз инк“.

Газ, партенки…

Хронологията на прекъсването на доставките е най-логично да започне от съобщението на руското министерство на външните работи, цитирано от руската агенция ТАСС. „Бихме искали да отбележим, че по информация на руската компания „Газпром“ доставките на руски природен газ за България продължават без проблем по линията на държавната компания „Булгаргаз“… С компанията „Овергаз“, чрез чието сътрудничество досега се осигуряваха не повече от 10% от годишното потребление на газ, продължават преговорите по урегулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси.“

Съобщението е странно, защото такава информация би трябвало да дойде от самия „Газпром“, а не от руското дипломатическо ведомство. Вярно, че руският газов гигант често е продължение на руската политика с други средства, но в случая става дума за търговски спор. С подобна намеса изглежда сякаш проблемите на газовите доставки не са се обсъждали между „Газпром“ и неговото дъщерно дружество в България, а между властите в София и тези в Москва. И вече не изглежда да става дума само за търговски спор, нито за редовна практика на объркани заявки, както твърдят от „Овергаз“.

Една от версиите е, че „Газпром“ е недоволен от това, че в последната година „Овергаз“ започна да навлиза на пазарите на големите индустриални потребители, които не са присъединени към неговата мрежа. То използва факта, че получава с около 10% по-ниски цени за газа си от „Газпром“ и по този начин може да предложи доста конкурентни условия на доскорошните клиенти на „Булгаргаз“. Отстъпката обаче е била дадена от руската компания за крайните клиенти на „Овергаз“, за да разшири продажбите си. В предновогодишното интервю на изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен той дори открито призовава Комисията за защита на конкуренцията да се намеси. За „Булгаргаз“ отнемането на клиенти е изключително опасно – ако дружеството изгуби и един голям платежоспособен потребител, то ще остане само с тези, които никой не иска, и скоро ще стигне до фалит. От действията на „Овергаз“ губи и „Газпром“, който иначе би продавал по-скъпо на „Булгаргаз“. В случая обаче става дума за много малки обеми, за да предизвикат такава реакция от руския газов гигант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *