Защо поскъпва петролът

Новината, че Русия ще подкрепи споразумението между страните-износителки на петрол от ОПЕК за ограничаване на производството веднага бе изконсумирана от стоковите пазари. След като цените на фючърсите на петрола спадаха от началото на днешната търговия, от обяд трендът се обърна и цените отново тръгнаха нагоре, обобщава ТАСС.

 

Сутрешната негативна посока на търговията на петрол се обърна, след като вчера изтичащите ноемврийски фючърси се понижиха с над 2%.

До към 11 часа българско време „черното злато“ отстъпваше от постигнатите в сряда месечни върхове, но когато бе разпространено съобщението за изказването на руския енергиен министър Александър Новак, в което той потвърди необходимостта от координирани мерки сред основните производители за ограничаване на добивите, за да се спре двугодишното понижение на цените, трендът се обърна, информира infostock.bg. Новак подчерта, че през почивните дни ще посети Саудитска Арабия, за да направи някои предложения в тази насока преди в началото на следващата седмица и да проведе среща с Генералният секретар на ОПЕК – Мохамад Баркиндо.

Днес, към 15 часа българско време, декемврийските фючърси на американски лек суров петрол нараснаха с 0,57% до 50,98 долара за барел, но цените все още изостават от достигнатия връх от около 52,22 долара за барел в сряда, 19 октомври, като се доближиха до тазгодишния връх от 52,28 долара, достигнат на 9 юни.

Фючърсите на петрола сорт Brent с доставка през декември поскъпнаха с 0,8% до 51,84 долара за барел, но изостават с около 2 долара от нивата, достигнати в сряда. Днешното ниво е още по-далеч от годишния връх за 2016 година от 54,12 долара за барел, достигнат през месец юни.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *