Защо растат трудовите разходи в България?

Разходите за труд в България продължават бързо да нарастват. През последното тримесечие на миналата година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица са се покачили с 4.3% на годишна база. Увеличението в индустрията е 4.4%, а в услугите – 4.8%. въпреки кризата в сектора, в строителството общите разходи на работодателите за един отработен час се увеличават с 4.2%.

По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2013 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети – 12.3%, и в добивната промишленост” – 8.9%.

Средното възнаграждение за един отработен час се увеличава с 4.0% спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г., а другите разходи – с 6.2%. Т.е. заплатите растат по-бавно от съпътстващите разходи като осигуровки и обезщетения.

На практика повишаването на разходите за труд намаляват конкурентоспособността на българската икономика. Ако то е съпътствано с ръст на инвестициите, то вероятно става въпрос за промяна на икономическия модел и намаляване на дела на труда в производствените фактори за сметка на капитала.

В България обаче инвестициите намаляват от 2008 г. насам, а икономиката продължава да разчита основно на евтина работна ръка. В същото време покачването на разходите за труд е движено основно от застоя на вътрешния пазар, който принуждава бизнеса да запазва квалифицираните и по-добре платени работни места. Другият движещ фактор е административният – държавата кара работодателите да плащат повече за работните места, без да се съобразява със състоянието на пазара и икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *