Защо Русия търси сближаване със Северна Корея

Украинската криза раздвижи енергийната политика на Москва. Предвид опитите на Европа в средносрочен план да се освободи от зависимостта си от руския газ, Москва търси нови партньори в Далечния изток, пише Ройтерс.

Русия опростява на Северна Корея дългове за почти 10 млрд. долара и се надява така да улесни получаването на концесии за изграждането на газопровод през комунистическата държава към Южна Корея. Руската държавна Дума ратифицира за тази цел съответно споразумение, датиращо от далечната от 2012 г.

Според информация от Москва дълговете на Северна Корея, които датират от времето на Съветския съюз, възлизат към септември 2012 г. на повече от 10,9 млрд. долара. Близо 1 млрд. долара от тях Северна Корея трябва да изплати на вноски през следващите 20 години. Останалите пари се опрощават.

Руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак заяви, че освободените средства могат да бъдат използвани за финансиране на съвместни проекти, като например изграждането на газопровод или железопътна линия до Южна Корея.

Наблюдателите разглеждат тази стъпка като повратен момент в енергийната политика на Русия: Москва все по-често търси купувачи за газ и петрол в Азия, защото нейните основни клиенти в Европа искат да намалят зависимостта си от руските доставки.

Надвисналите след анексирането на Крим санкции от Запада вероятно са ускорили приемането на решението за опрощаване на дълга. В края на краищата споразумението е готово от близо две години. А в края на май Москва планира да подпише споразумение за снабдяване с газ на Китай – след продължили близо десетилетие преговори, припомня агенцията.

Според запознати източници руската държавна компания „Газпром“ преследва отдавна плана си за изграждане на газопровод през Северна Корея до Южна Корея. Изграждането на проекта обаче се сблъсква с почти непреодолимо препятствие.

Двете Кореи са всъщност все още в състояние на война. Строго пазени гранични укрепления пресичат Корейския полуостров. Линията по протежение на 38-ия паралел се пази от двете страни с тежко въоръжени военни единици и се счита за най-силно охраняваната граница в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *