Защо спирането на приходите от петрол на ИДИЛ не е достатъчно?

Военните самолети на САЩ и коалицията им стартираха бързо засилваща се въздушна кампания срещу петролните кладенци, рафинерии и сондажни станции на „Ислямска държава“ през последните дни, подкрепяйки военните мисии до момента, целящи изпепеляването на цистерни и събарянето на съоръжения, които формират структурата на петролната контрабанда на групировката, коментира Foreign Policy.

Целта на военновъздушните удари е да унищожат способността на „Ислямска държава“ да печели от завзетите петролни полета, но дори ако атаките постигнат това, екстремистите все още ще имат много пари в брой на разположение. Причината е, че най-важният приходен поток на военната група идва не от суров петрол, а от изнудване на милионите хора, които живеят под бруталното им управление на контролираната територия в Ирак и Сирия.

През юли Даниел Глейзър, помощник-секретар към министерството на финансите, заяви, че „Ислямска държава“ е откраднала огромна сума пари от дузина банки, които е завзела в Мосул, Ирак, през 2014 г. Най-големият източник на приходи на групировката обаче е съвсем различен: изнудвания. Принуждаването на 8 млн. души да плащат пари чрез изнудване предоставя на „Ислямска държава“ стотици милиони долари годишно, казва Глейзър, като екстремистите изискват да се плаща за всичко – от събиране на боклука и гориво за отопление до пътни такси.

Продажбата и контрабандата на петрол се нарежда на трето място, допълва той. Това означава, че американската военновъздушна кампания в момента може би е по-малко ефективна отколкото се надяват американските представители. Администрацията на президента Барак Обама до преди време изключваше таргетиране на цистерни или големи части от петролната инфраструктура на Сирия заради риска от човешки жертви и опасения за трайно унищожаване на петролните съоръжения, от които страната евентуално ще се нуждае след края на войната, казват официални представители.

Този вътрешен дебат приключи на 21 октомври, когато американските военни самолети започнаха удари по някои от най-големите сирийски петролни полета, спирайки поне временно дейността им. „Ислямска държава“ контролира по-голямата част от основните петролни полета на Сирия от 2014 г. насам, но сондажните помпи на всички най-големи полета – Сиджан, Азрак, Абу Хардан, Танак и ал-Омар, понасят удари от около 12 акции от началото на кампанията миналия месец. В бомбардировка рано в понеделник бяха унищожени 116 цистерни в близост до сирийско-иракската граница, след като от въздуха бяха пуснати флаери, предупреждаващи шофьорите за удара, казват военни представители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *