Защо съоснователят на Apple вижда хората като бъдещи домашни любимци на роботите?

Съоснователят на Apple Стийв Возняк смята, че за хората ще е добре, ако роботите завладеят света, защото ще се превърнем в техни домашни любимци,пише „Гардиън“.

След като по-рано твърдеше, че роботизираното бъдеще, задвижвано от изкуствен интелект, би било „страшно и много лошо за хората“ и че роботите биха се „отървали от бавните хора“, Возняк прави обратен завой и заявява, че сега мисли, че надмощието на роботите би било добро за човешката раса.

„Те ще бъдат по-умни от нас. Ако са по-интелигентни от нас, тогава ще осъзнаят, че имат нужда от нас“, посочва Возняк пред Технологичния форум Freescale в Остин. „Искаме да бъдем домашния любимец в семейството и да се грижат за нас постоянно“.

„Достигнах до тази идея преди няколко години. Започнах да храня кучето си със стек и пилешко всяка вечер, защото „отнасяй се с другите така, както би искал да се отнасят с теб“, добавя Стийв Возняк.

Научната фантастика беше изненадващо добър пророк за технологичното развитие – от таблетните компютри в „Стар Трек“ до автопилотните автомобили в „Разрушителят“. Дали предсказанието на „Терминатор“ за напреднал изкуствен интелект, който заличава човешката раса, е вероятно да остане просто измислица е отворена за дебат тема.

Някои от най-нашумелите пионери в света на технологиите и най-великите умове на науката, сред които Илон Мъск, Бил Гейтс и Стивън Хокинг вече предупредиха за опасностите от изкуствен интелект.

Мъск дори инвестира 10 милиона долара собствени средства във фирма за изкуствен интелект, така че да може да го следи под око, описвайки технологията като „най-голямата заплаха пред съществуването ни“.

Други, включително съоснователя на компанията на Google за изкуствен интелект DeepMind Мустафа Сюлейман, споделят, че технологията вече е при нас, работейки на нашите смартфони и компютри и че те са просто „пробиви в производството“.

Возняк твърди, че ще минат „стотици години“ преди изкуственият интелект да е способен да превземе света, но докато това се случи, вече няма да е заплаха за съществуването ни.

„Те ще са толкова умни, че ще осъзнават, че трябва да запазят природата, а хората сме част от нея. Преодолях страха си, че ще бъдем заменени от компютри. Те ще ни помагат. Поне ние сме първоначалните богове“, смята още съоснователят на Apple Стийв Возняк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *