Защо токът в Тексас е безплатен през нощта?

В американския щат Тексас вятърните паркове генерират толкова много енергия, че някои раздават електричество. В периода между 21:00 ч. и 6:00 ч. токът на част от жителите е безплатен.

Хилядите потребители на TXU Energy са част от смелия опит на програма, която цели да промени начина, по който хората използват енергията. Безплатният план на TXU, който е съпроводен от леко по-високи дневни ставки, е само един от дузина програми, които се предлагат от над 50 енергийни компании в Тексас през последните три години с простичка цел: потребителите да спрат циферблатите, когато цените на едро са най-високи, и отново да ги пускат, когато те са най-ниски, пише Nеw Yоrk Timеs.

Това е напълно възможно, тъй като Тексас разполага с повече вятърна енергия от всеки друг американски щат. Тя съставлява приблизително 10% от произвежданата енергия в щата. Тексас оперира със собствена електропреносна мрежа, която едва се свързва с останалата част на страната, така че изобилието от нощна вятърна енергия, генерирана в щата, трябва да бъде използвано там.

Вятърът духа най-силно през нощта, а енергията, която произвежда, не е скъпа заради изобилието и федералните данъчни облекчения. Пренасочване на употребата на ток от пиковите дневни периоди означава по-ниски цени на едро.

Потребителите в Тексас са пресметнали, че плановете за използване на енергия в определено време от денонощието са им спестили 40-50 долара на месец през пиковия летен сезон.

Подобни експерименти са в ход и на други места.

В Италия потребителите на Enel могат да получат стимули за поддържане на потреблението на ел. енергия под предварително определени ниво в моменти на най-голямо търсене.

В американския щат Мериленд Baltimore Gas & Electric позволява на потребителите да печелят намаление на кредитите по сметките си за всеки киловатчас, който спестяват през определени периоди на повишено търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *