Защо трябва да се направи данъчна реформа за ДДС?

 

България проявява последователно твърдоглавие да не се намали

ДДС и да не се въвежда диференцирано ДДС за храни, лекарства, книги, учебници и др.
В същото време Европейската комисия предложи нови правила, които дават повече гъвкавост на държавите членки да определят ставките на ДДС и създават по-благоприятна данъчна среда за растежа на малките и средните предприятия.
Целта е чрез създаването на единно пространство в ЕС за ДДС да се намалят драстично измамите с ДДС, в резултат от което държавите в съюза губят годишно 50 млрд. евро. Позволява се на държавите членки да прилагат намалени ставки на ДДС само за няколко отрасъла и продукта. С приемането на новите правила държавите от съюза ще имат повече свобода при определянето на ставките на данъка.
Благодарение на тези предложения страните от ЕС ще разполагат с по-голяма свобода да прилагат намалени ставки на ДДС към конкретни продукти или услуги. В същото време те ще намалят бюрокрацията за малките предприятия, които работят в различни държави членки, и ще им помогнат да се разрастват и да създават работни места.
В България от години се отправят искания за намаляване на ДДС върху лекарствата, учебниците, книгите и храните от първа необходимост, но диференцирана ставка ползват само услугите в туристическия сектор.
Освен облекчение за потребителите, намаляването на ставката ще стимулира и ръста на икономиката.
 
Румен Галабинов

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *