Защо Украйна спря да внася ток от Русия?

Изненадващо за мнозина, Украйна спря да внася руски ток. Какво цели с тази стъпка? Германски експерти твърдят, че енергийната система на страната все още не може да бъде свързана с европейската. Какво означава това?

На всички е известно, че Русия доставя природен газ на Украйна. Та малко ли скандали имаше по този повод? По-малко известно е, че Русия доставя на съседната страна и електроенергия. По-точно казано, доставяше. „Доставките бяха преустановени през нощта на 13 ноември”, се казваше в съобщение на пресцентъра на „Укрэнерго“. При това възниква впечатлението, че не става дума за временно, а за дълготрайно, ако не и окончателно прекъсване на доставките. Възможно ли е това? През първата половина на 2015 година Украйна е била четвъртият по големина пазар за износ на руска енергия, след Китай, Беларус и Литва.

Много шум за малко енергия

Германският експерт Георг Цахман, който е консултант на украинското правителство, смята, че това е напълно възможно. „В миналото Украйна практически беше независима от Русия, а благодарение на своите атомни, топло- и водноелектрически централи дори изнасяше ток“. Сходно мнение изказва и Катерина Боско от Центъра за източноевропейски проучвания към университета в Бремен: „Отказът от руска електроенергия няма да промени нещо съществено в Украйна, тъй като става дума за малки обеми“, казва тя и пояснява: „Годишно Украйна произвежда 180-190 милиарда киловатчаса електроенергия, а през тази година е внесла от Русия малко повече от 2 милиарда киловатчаса”.

Защо тогава преустановяването на доставките от Русия играе толкова съществено място в публикациите на украинските медии и предизвика специални изявления на украинския министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Владимир Демчишин? Катерина Боско смята, че „всичко трябва да се разглежда в контекста на анексията на Крим, конфликта в Източна Украйна и антируската реторика на политиците“.

Най-голямата частна електрическа компания ДТЭК е собственост на украинския олигарх Ринат Ахметов

Според нея, украинската общественост възприема доставките на електроенергия за Крим като „сътрудничество със страна- агресор“. След като украинското правителство се оказа обект на засилени критики по този повод, сега то явно прави демонстративна „крачка назад“, отказвайки се от руските доставки на електроенергия.

Означава ли това, че следващата стъпка на Киев ще бъде да прекрати електроснабдяването на Крим? „По-скоро не“, казва експертката, „защото то е икономически изгодно за Украйна. По мои изчисления, става дума за около 150 милиона долара годишно“, казва тя. Георг Цахман допуска, че сегашната активност на украинското министерство на енергетиката за преустановяване на вноса на електроенергия от Русия е свързана с желанието на Украйна да демонстрира независимост не само от Москва, но и от най-голямата частна електрическа компания в страната /ДТЭК/, която е собственост на Ринат Ахметов.

Тази компания настоява за увеличаване на цената на тока като се позовава на това, че в контролираните от сепаратистите региони няма достатъчно въглища и се налага те да бъдат внасяни. А министерството на енергетиката предлага на ДТЭК да изнася по-малко ток, като за сметка на това удовлетворява предимно вътрешните потребности. „Трудно е да се направи обективна оценка на всички тези спорове“, признава Георг Цахман. Факт е обаче, че за десетте месеца на 2015 година, украинският износ на електроенергия е намалял драстично /близо три и половина пъти в парично изражение/. Оттук може да се направи извод, че неизползваните капацитетни мощности ще стигнат за удовлетворяване на вътрешните потребности на страната и ще компенсират спрените руски доставки. Още повече, че приключват плановите ремонти в АЕЦ „Ровно” и „Хмелницкий”. А въвеждането на трети блок на АЕЦ „Ровно” в експлоатация е и основната причина за отказа на Киев от руски доставки.

Преориентация към ЕС?

Украинските атомни централи като „Хмелницкий“ произвеждат дори за износ

Означава ли този отказ, че украинската енергетика ще направи мащабен завой по посока на ЕС? Експертите, с които разговаря Дойче Веле, се съмняват в това. „Енергийните системи на двете страни засега остават взаимно свързани. Още повече, че е технически невъзможно Украйна да бъде снабдявана с електроенергия от ЕС, тъй като в Европа съществуват далеч по-строги норми, към които украинската електропреносна мрежа не е приспособена“, казва Георг Цахман.

Експертът обаче твърди, че в дългосрочна перспектива украинската енергетика очевидно ще се преориентира към ЕС. „Ще бъдат необходими големи инвестиции, но задачата е напълно изпълнима“, казва той и дава пример с Турция, чиято енергийна система от тази година е съвместима с европейската. Според експерта, преориентацията на украинската енергетика ще продължи поне 3 до 5 години. Подобен процес вече започна и в Балтийските републики, които също искат да намалят своята зависимост от руски доставки. Георг Цахман прогнозира, че след като бъдат създадени необходимите предпоставки в Украйна и Молдова, тези две страни ще се откъснат от руската енергийна система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *