Защо храната в самолета има друг вкус?

Въпреки че мирисът е доминиращ за изграждането на вкусовите качества на храната, самият вкус е събирателно от много други рецептори. Ароматът на дадено ястие е първото, което рецепторите ни приемат. След това идва самата презентация на храната, начинът по който се поднася. Едва тогава идва и ред на вкуса и консистенцията.

Оказва се, за самия процес на хранене е важна и атмосферата, която ни заобикаля. Случвало се е да не ни е толкова приятно да се храним на шумни места или слуховите ни рецептори да отчитат неприязън по време на хранене. Най-големият пример, като доказателство на този факт, е теорията за самолетите. Най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda, разказва повече за тази мистерия.

Повечето хора заявяват, че не харесват храната в самолетите и въпреки това всеки от тях очаква момента, в който стюардесите ще я поднесат.

В действителност храната в самолетите не е лоша, тя просто изглежда различно – пакетирана в кутии, със странна форма. Причината за това е, че вкусовите ни рецептори в небето и на земята са различни.

Вкусовите рецептори и обонянието са първите неща, които се променят над 3000 км. височина. Нашите възприятия за соленост и сладост са различни в самолет, главно поради липсата на влага, по-ниското налягане на въздуха, и не на последно място, фоновия шум.

Забелязали ли сте колко хора консумират доматен сок или (или Bloody Mary) в самолет? Това е, защото доматите са много богати на определени вещества, които ги правят по-привлекателни и предпочитани по време на полет. Подобни храни са телешко, свинско, пилешко, гъби, моркови и пармезан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *