Заявяваме онлайн лични карти и паспорти

Гражданите да могат да пускаме онлайн заявки за издаване на лични карти и паспорти предвижда програмата на правителството до 2018 г., която беше обсъдена и допълнена в Съвета за развитие. В документа обаче няма разписан конкретен срок за въвеждане на електронните заявки.

В здравеопазването пък властта се ангажира с увеличаване на заплатите и въвеждане на стимули за работещите в Спешната помощ, както и за внедряване в нея на лекарски асистенти и парамедици.

Предвижда се и повишаване на приходите от акцизи с 9,4 на сто, като това ще стане с вдигане на цените на цигарите. Успоредно с това се предвижда повишаване на борбата с контрабандата.

Властта се отказа обаче от идеята за създаване на специален орган, който да контролира сливанията и придобиванията на медии. „Те трябва да останат абсолютно независими. Държавата няма основание да се намесва в тяхното развитие и функциониране”, коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова. Само когато се дават европейски средства, трябва да се гарантира, че те отиват в почтени медии, които спазват етичния кодекс.

Бъчварова обясни, че е имало предложение назначенията на шефове на териториалните администрации, в които влизат регионалните дирекции за строителен контрол, здравните каси по места и поделенията на НОИ например да се правят само с конкурси. Попълването на чиновническите места пък ще става и с оглед спазване на баланса между коалиционните партньори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *