За възстановяването на САЩ трябват много повече милиарди, смятат хората на Обама

За предоляване на финансовата криза в САЩ трябват много повече милиарди от предвидените досега, смятат икономическите съветници на президента Обама. Самият Пол Волкър произнесе тази фраза пред Сената снощи. Финансовият министър Тимъти Гайтнър подкрепи тезата с по-скромното определение, че правителството трябва да направи много повече.
По информация в няколко световни агенции в момента се преработва плана на обама за близо 900 млрд. долара, за да може да получи подкрепата и на републиканците. Самият Обама призова конгресмените да не протакат нещата, защото кризата може да премине в катастрофа.

Една от поправките в плана е свързана с подкрепа на пазара на недвижими имоти и предвижда удължаване с една година на периода за отпускане на данъчен кредит на хората, които за първи път купуват жилище и то е основно. Максималният разрем на кредита се удвоява и се предвижда да бъде 15 000 долара.

Дебати предизвика и протекционистичната мярка, наречена „Купувайте произведено в Америка“. След упреци от страна на основни търговски партньори на САЩ, сенатът одобри смекчен вариант. Неуспелият кандидат-президент Джон Маккейн предложи тази мярка изобщо да бъде премахната, но сенатът не го подкрепи.

Източник Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *