За една година „Гражданска отговорност“ е поскъпнала с 25%

Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобилите продължава ударно да расте, като при повечето компании цената е с над 25% по-висока в сравнение с миналата година, за един и същ автомобил, който не е участвал в произшествия.За една година „Гражданска отговорност“ е поскъпнала с 25%.

Резултат с изображение за гражданска отговорност

Увеличението превишава значително утежнението на полиците от средно 12 лева, въведено в началото на февруари, когато на застрахователните компании бе наложена допълнителна такса заради „Зелена карта“. По данни на брокери в последните 12 месеца застрахователите няколко пъти са завишавали тарифите.

Най-голямо е вдигането на цените в столицата, която е и най-рисковият за шофиране град. То започва от 20-30 и надхвърля 50 лева. Продължават ударно да растат и сумите, които Гаранционният фонд плаща за щети в чужбина, причинени от автомобили с българска регистрация без „Гражданска отговорност“ или с полици, които имат ниско покритие на фона на големите обезщетения, които се присъждат. От началото на тази година парите, които фондът трябва да плати заради злополуки в други държави, са се увеличили с около 20%, съобщиха източници от фонда. Сериозно нарастват и обезщетенията, които се присъждат в България, обясняват застрахователни брокери. Това е и една от причините застрахователните компании, които дълго време задържаха цените на полиците заради голямата конкуренция, сега масово да вдигат премиите, които трябва да плащат шофьорите. „По наши наблюдения най-сериозно поскъпване има при задължителната застраховка за товарните автомобили, най-вече при влекачите“, заявиха от „Брокерс инс“. Основно това се дължало на големите обезщетения по „Зелена карта“ за ПТП извън България. За останалите видове автомобили не се наблюдавало толкова отчетливо поскъпване след февруари.

Както „Сега“ писа, от началото на февруари повсеместно задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ бе завишена средно с 12 лв., тъй като Националното бюро „Зелена карта“ наложи нова такса на застрахователите. Това е институцията, която плаща обезщетения, ако българи без „Гражданска отговорност“ причинят щети в чужбина. Допълнителните отчисления отиват в специален фонд и служат като банкова гаранция срещу неплащането на щети в чужбина. Създаването на фонда е по решение на Международния съвет на бюрата „Зелена карта“. Заради зачестилите случаи на некоректни български застрахователи, които бавят или не могат да платят щетите, всички компании бяха принудени да внесат през март общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на практика се плащат от крайните потребители. Поскъпването тогава варираше от 11 до 18 лева за полица при различните компании.

Поради своята задължителност, т.е. масовост, „Гражданска отговорност“ е застраховката, по която има най-много претенции и съответно се плащат най-високи обезщетения. Като цяло застрахователните компании през миналата година са изплатили около 407 млн. лв. при 370 млн. лв. през 2016 г., показват данни на КФН. Ръстът се дължи преди всичко на увеличението на сумите, които съдилищата присъждат като обезщетения, обясниха от Асоциацията на българските застрахователи. Всяка година адвокатите по делата внасяли искове за все по-големи суми. Освен това от чужбина пристигали в пъти по-големи искове за причинени от български шофьори пътни злополуки.

Една от забележките след извършената през 2017 г. проверка на целия финансов сектор у нас от МВФ (т.нар. FSAP) бе за занижените застрахователни премии, и по-точно тези по „Гражданска отговорност“. По данни от началото на годината средната премия по тази застраховка е 187 лв., което, според МВФ, е ниска сума. КФН е поръчала анализ на Световната банка за размера на тази застраховка и дали той е достатъчен, за да покрие рисковете. Не е известно дали такъв анализ вече е направен и дали са предприети някакви мерки, информира в.Сега.

Още по-неприятно е, че прословутата система „бонус-малус“, която е предназначена да поощрява добрите шофьори и да наказва онези, които причиняват произшествия, едва ли ще заработи и тази година, както бе обещано. „Към момента все още не е представен окончателният доклад“, отговориха от Гаранционния фонд на въпрос на в.“Сега“ кога най-после ще бъде готова методиката на избрания преди година и половина за целта консултант – гръцкото подразделение на E&Y.

Политика

Всяка застрахователна компания си води собствена статистика и методика за определяне на „Гражданска отговорност“. Затова за един и същ модел автомобил, при една и съща кубатура, има доста различни оферти. Често обаче, когато има комбиниран продукт – „Каско“ и „Гражданска отговорност“, се ползват отстъпки и по двата продукта.

Премиите се определят на базата на няколко критерия, всеки от които дава представа за размера на риска. Важни са възрастта и шофьорските навици на собственика на автомобила. Много застрахователни компании искат 25 – 30% по-висока премия, когато собственикът е под 25 г. Някои застрахователи правят отстъпки за по-голям стаж, а други слагат надбавки за по-неопитни шофьори. Предизвиканите ПТП водят до съществено завишение на застрахователната премия, но на практика почти няма застраховател, който да е намалил застраховката при подновяването й, дори клиентът да е изряден шофьор.

Много зависи и къде е регистрирана колата. Заради многото автомобили и тежкия трафик софиянци плащат скъпо. Видът и характеристиките на моторното превозно средство е може би най-значимият фактор. Това е така, тъй като цените на щетите при едно ПТП зависят от размера, мощността и габаритите на возилото. По-мощните автомобили причиняват по-често и по-големи поражения. Използването на МПС за превоз на опасни товари, състезания, отдаване под наем или таксиметрови услуги представлява по-висок риск, което води до по-висока застрахователна премия.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *