За какво се договориха Миров и Орешарски?

Това е изграждането на магистралния водопровод на Бургас, който вече е завършен, финансирането на магистралния водопровод на Русе, който предстои да завърши през месец май, големият проект с изключително значение за град Стара Загора, където успяхме и със съдействието на банката, и усилията на министерството, и на регионалното ВиК дружество да решим един десетилетен проблем. Ще припомня, че повече от 35 години възниква проблемът с режима в Стара Загора, който от лятото на миналата година вече е прекратен и гражданите на Стара Загора ползват непрекъснато и устойчиво, и качествено водоснабдяване. Паралелно с това прегледахме докъде е стигнало изпълнението на инвестиционния проект за град Пловдив, който също е важен от гледна точка на мащабните проекти, които общината подготвя, и това беше едно усилие, една подкрепа от страна на министерството и на банката за решаване на ключови проблеми на водоснябдаването в града. И, разбира се, прегледахме новия проект, който в момента се подготвя и като проектиране, и като сключване – един заем за ВиК в Благоеврад, където… (техн. прекъсване – бел.ред.)… над 8 милиона евро от средата на настоящата година в подкрепа на усилията на общината да спечели проект по оперативна програма „Регионално развитие и рехабилитация на уличната настилка“, като преди това ние с този заем ще решим проблема, свързан с водопроводната и канализационна инфраструктура под тези улици. Другата важна тема беше фондът ФЛАГ. Изключително важен, беше отбелязано – иновативен инструмент, нещо, което е, така, много високо оценено, усилията на българското правителство и на банката в тази посока. Ще припомня, че такъв иновативен инструмент България първа успя да конструира и да приложи вече на практика в ЕС. Споделихме дотук резултатите и вече имаме отпуснати реални кредити и реални разплащания. Ще споделя само първите две общини, това са Созопол и Мадан, които получиха вече реално финансиране. В нарастващ темп сме на исканията на българските общини. Дотук сме отпуснали кредити за над 10 милиона лева. Очаква се в следващия един месец да отпуснем още кредити за над 43 милиона лева. Ще припомня тук отново, че с усилията на банката като първи и втори транш и усилията на правителството, което осигурява до 30 процента от кредитния портфейл на фонда, ще достигнем портфейл с размер 200 милиона лева в средата на годината, който ще нараства спрямо необходимостите на българските общини.

Тоест вие сте договорили увеличаване на средствата, на капитала, който евентуално може да получите от банката.

Това беше едно условие, което сме го договорили още при сключването на първия транш през месец декември, но беше потвърден от новия президент. И не само беше потвърден, но беше казано, че ще може да разчитаме на нарастваща подкрепа на портфейла на фонда ФЛАГ от Европейската банка за възстановяване и развитие, тъй като в следващите месеци и година българските общини, натрупали достатъчно добър опит или набрали достатъчно добра скорост при усвояването на средствата, ще имат все повече нужда от мостово финансиране и другите типове финансиране, които предлага фондът.

А икономическата криза, изобщо глобалната криза в момента отразява ли се по някакъв начин на капитала на средствата, с които разполага банката? Имаше ли някакъв примерно въпросителен или удивителен знак, поставен по време на вашите разговори в тази посока?

Аз смятам, че ако погледнете усилията на всички правителства в целия свят и реакциите, които… и мерките, и скоростта на тези мерки, с която ги прилагат, виждате, че навсякъде правителствата се намесват и първите, така да се каже, обнадеждаващи резултати за овладяване на кризата, такива индикатори като показателите на борсите показват, че именно намесата на публични институции, институции, които разчитат на финансиране от правителствата, такъв инструмент е банката, може би най-надеждният и сигурен инструмент в кризата. По никакъв начин не е ставало дума, че Европейската банка има проблем с ресурса. Напротив, дори и вчера, след разговор с г-жа Плугчиева на президента Миров, отбелязахме един нов проект, който досега не е стоял като възможно финансиране, но след наша кратка презентация за политиката на правителството по доизграждането на язовири за питейно водоснабдяване, вчера сложихме на масата на разговорите евентуално финансиране на язовир „Черни Осъм“, тъй като това е един язовир, който добре помним емоциите около него, но и добре помним как в миналите две лета десетки населени места в Троянско, Ловешко и Плевенско бяха засегнати от безпрецедентна криза на водоснабдяването в летните месеци. Така че…

Какви средства ще са необходими именно за този проект, който сте предложили като нов?

… разбира се, ще е, най-вероятно ще бъде намален обема на язовира, тъй като вече и самото потребление 20 години по-късно е доста намалено, пък това ще, аз смятам, ще облекчи и евентуално страстите на различни хора, които са чувствителни към тази тематика, но нашите предварителни разчети са, че цифрата се колебае около сто милиона евро. Тук, разбира се, ще припомня, че става дума за изграждане на нов язовир, пречиствателна станция за питейни води и магистрален водопровод, изцяло нов, който ще свързва язовира през Троян, Ловеч до град Плевен. Така че това е нещо ново, което вчера поставихме. Това, което показва, че и банката пренастройва своите типове финансиране и своите цели, а това е съвсем логично в една обстановка на безпрецедентна икономическа криза. Аз смятам, че добрите оперативни взаимоотношения, експертната експедитивност, която ние сме демонстрирали, може в следващите месеци да направи възможен много бързо този проект.

Вие получихте подкрепа реално за цялата сума, която е необходима?

Би било несериозно на обсъждане на такава тема да получа моменталното съгласие на банката, но се изрази категоричната готовност да се прегледа това предложение, като, разбира се, в следващите две седмици ние ще предложим на нашите колеги от банката техническа информация, хронология на събитията, всички възможни проблеми при изграждането на тези съоръжения, още повече ще припомня, че ние като министерство сме заложили в нашите инвестиционни планове предварителното изграждане на някои части от инфраструктурата, примерно на селата Черни Осъм и Орешак, защото там трябва да почувстват хората, че държавата е готова да се погрижи предварително за техните проблеми, за да не бъдат само те, така да се каже, ощетени от примерно негативи на едно строителство.

В какъв срок очаквате обаче окончателния отговор на банката във връзка с реализацията на този проект?

Аз смятам, че принципното разглеждане на този въпрос и принципното съгласие или несъгласие можем да го получим в рамките на около два месеца от банката, тъй като това е оперативният срок, в който винаги ние, когато сме работили с тях, сме получавали съответното потвърждение или бележки от тяхна страна. Така, че аз смятам…

А оттам нататък пътят, който трябва да извървим от момента, в който получаваме одобрението за този проект и реализацията на проекта и усвояването на средствата по него евентуално, там за какви срокове можем да говорим?

Вижте, строителството, строителството на един, строителството на един язовир не е леко като дейност. Самото планиране и изпълнение обикновено ще отнеме от порядъка на около 36 до 40 месеца.

Други нови проекти бяха ли обсъдени, освен този, за който говорите? Явно, че вашата съвместна работа в бъдеще ще продължи в един, така, много оптимистичен тон и в много динамичен по-скоро темп.

Аз смятам, че секторната политика, която водим по отношение на ВиК сектора с Европейската банка за възстановяване и развитие, и изграждането, и пускането в действие на финансовия инструмент ФЛАГ е достатъчно всеобхватно и то изчерпа, така да се каже, секторните отговорности на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ще припомня, че банката е ангажирана и в много жизненоважни проекти, свързани и в енергетиката на България. Така че аз смятам, че това, което очертахме – увеличаващия се портфейл за фонда ФЛАГ, възможността за разширяване на инвестициите във ВиК сектора в подкрепа на публичните разходи и по оперативните програми и националното бюджетиране, смятам, че е абсолютно достатъчно и като обем, и като обхват. Все пак Министерството на регионалното развитие и благоустройството има определени компетенции, които е добре да не надхвърля.

Тоест ВиК секторът е приоритетен така или иначе.

Той и без това е приоритетен за бъдещото развитие на България.

Добре. Да ни кажете, а следваща среща евентуално предвиждате ли, в какви срокове, кога?

Непрекъснат контакт с местния офис на банката, още повече че техен представител участва и в управителния съвет на фонда ФЛАГ. Аз смятам, че още следващата седмица ще задвижим въпросите по новото ни инвестиционно предложение за…

Последно. Къде стои България, къде стоим ние в Европа по инициативност, по предлагане на проекти и по реализация на проекти, по усвояване на средства, добре ли се справяме в тази насока?

Аз мисля, че сме в добрата половина на Европа, като страна, която е много активна. Още повече ви споменах и преди малко, без да повтарям – България беше първата държава, която направи иновативен финансов инструмент за подпомагане на местните власти при усвояването на европейските фондове. Само по себе си това е достатъчно показателно.
Дарик Радио

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *