За над 440 млн. лв. продадоха БМФ

Правителството определи „Кей Джи Маритайм Шипинг“ ЕАД за спечелил конкурса за продажба 70% от параходство „Български морски флот“ (БМФ).
Цената на сделката е 440 100 000 лв., обяви на брифинг в МС премиерът Сергей Станишев.
Инвестиционната програма на купувача за 10 години е за 779 880 000 лв.
Очаква се приходите от продажбата да влезнат в т.нар. „сребърен фонд“, който е за подпомагане на пенсионната система.
Параметрите на приватизационната сделка предвиждат и социални ангажименти на купувача сред които запазване на средносписъчен брой на персонала 2360 човека.
За първите три години след приватизацията се предвижда намаляване на персонала общо с 9%.
Предвижда се увеличение с 15% върху средната месечна заплата от първата до петата година. социалните ангажименти на купувача включват и повишаване на квалификацията на специалистите и подобряване на организацията и условията на работа.
През първите пет години купувачът трябва да инвестира в БМФ 372 520 000 лв. По оценка на министерството на транспорта и Агенцията за приватизация са постигнати добри параметри за сделката.
Купувачите следва да придобият 25 нови кораба на обща стойност 780 млн. лв. с обща тонажност 890 000 тона. Очаква се до два месеца сделката да бъде финализирана.
Чрез приватизацията на БМФ ще се постигне модернизация и ще видим дружеството след 5 години обновено, изтъка шефът на Агенцията за приватизация Тодор Николов.
Тойуточни, че тогава корабите на БМФ ще бъдат със средна възраст 12 години, а не както сега – 25 години. Освен това приходите от продажбата ще осигурят чрез сребърния фонд стабилност на пенсионната система, изтъкна още Николов.
Според оценката на премиера Сергей Станишев изработената стратегия за продажбата на БМФ е много успешна, параметрите на сделката са достатъчно високи, предвидени са и ясни механизми за изпълнение на инвестиционната програма.
Станишев изтъкна, че е важно приватизацията да е успешна и като финансови параметри и като ангажименти за бъдещото развитие на дружеството и че не по-малко важни са социалните ангажименти на купувача.
Купувачът „Кей Джи Маритайм Шипинг“ е дружество регистрирано в България, в което основен инвеститор е голяма и известна професионална германска компания Martrade Shipping und Transport GMBH, изтъкна шефът на АП.
За основния инвеститор организации на немския бизнес са давали високи референции, отбеляза премиерът и каза още, че тази германска компания е позната на вицепремиер Плугчиева от работата й като посланик в Германия.
Премиерът допълни, че не е маловажно и това, че тази компания управлява и такива пристанища като Одеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *