За пазарите на имоти в ЦИЕ рискът остава, но ситуацията се подобрява

Потокът от негативни новини относно икономиката това лято отстъпи пред първите признаци на икономическо възстановяване, първо в Германия и Франция, които обявиха края на рецесията и след това в Полша, която изненада анализаторите с ръст от 1,1% през второто тримесечие.
Това обаче далеч не означава, че пазарът на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е излязъл от най-лошото. Будапеща е изправена пред най-сериозното ниво на незаетост при офис площите от 90-те години насам, като предлагането се очаква да изпревари търсенето три пъти през 2009 г. Това подлага наемите на сериозен натиск, който започва да се усеща също и във Варшава и Прага, пише EuropeRE.
Експертите имат подобни опасения и относно търговските площи, където повишената безработица означава, че по-слабите търговски центрове вече срещат сериозни проблеми.
Въпреки това оптимистични данни вече има относно все повече показатели и доверието в инвеститорите и предприемачите в региона постепенно се възвръща.
„Окуражени сме от икономическата активност в Германия и други страни, които представляват интерес за нашите износители”, коментира Петр Мережко, заместник-директор „Недвижими имоти“ в банката Ceska sporitelna.
„Смятаме, че ако продължи и през следващите месеци, тази активност може да помогне на нашата икономика да се възстанови бързо и да възвърне баланса на пазара на недвижими имоти. Да се надяваме, че пазарите на жилищни и бизнес имоти ще поемат възходящия тренд в началото на другата година“, допълва той.
Редица експерти възлагат надежда на по-установените пазари в региона като Варшава, Прага и Будапеща да поведат процеса на възстановяване в региона.
Сред тях Полша и полската столица се открояват като един от най-стабилните пазари в условията на криза, който отчете значително по-слаб спад на капиталовите стойности и наемните нива.
Някои от сегментите на пазара на имоти там демонстрират все по-стабилни жизнени функции. Въпреки спада в продажбите на дребно през първото тримесечие на 2009 г. през второто бе забелязано известно възстановяване, като резултатите за първото полугодие излязоха на положителна територия с ръст от 0,4%.
По данни на King Sturge съотношението при модерните търговски площи в 10-те най-големи града в Полша е 700 кв. м на 1000 души населени. Въпреки инвентара от 1,3 млн. кв. м модерни търговски площи в страната изглежда, че има малко признаци на свръхпредлагане. Наред с това стабилността на сегмента е гарантирана от очакваното забавяне на новите площи, които ще излизат на пазара през следващите две години, тъй като близо 35% от всички обявени проекти досега са вече отложени поради липса на финансиране.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *