За съкратените 4500 учители държавата ще се изръси с 11,1 млн. лева

Точно три поредни единици – 11,1 млн. лв.,  ще струва на бюджета на Министерство на образованието и науката съкращаването на 4500 учители. Това става ясно от проект за постановление, което правителството ще разгледа в края на месец август. Вносител на постановлението, разбира се, е асът на реформите у нас вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева.

Проектът на постановление предвижда правителството да одобри допълнителни трансфери в размер на 14 143 735 лв., които ще бъдат платени на общините за оптимизация на училищната мрежа и „Без свободен час в училище“. Парите са за сметка на бюджетна програма на МОН за 2016 г.
Най-голям дял от парите, които общините ще получат – 11,1 млн. лв. са за оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелните общежития. С тях ще бъдат обезщетенията по Кодекса на труда за месеците май и юни т.г.
Към общините ще бъдат преведени и 2 342 908 лв. за обезпечаване на училищата с уреди, прибори, пособия, стъклария, реактиви и други консумативи, необходими за провеждане на практически дейности по учебния предмет „Човекът и природата“ в V-ти клас.
677 984 лв. МОН ще плати за заместване на отсъстващи от работа учители в периода ноември 2015 г. – февруари 2016 г.
Заради пенсионирането и съкращаването на 4500 учители, миналата седмица от Агенцията по заетостта обявиха, че се търсят спешно 1400 учители, които да поемат образованието на учениците от 15 септември. Според анализи на МОН в следващите години трябва да бъдат пенсионирани общо 45 000 учители. Интересът на кандидат-студенти и студенти към професията обаче е минимален.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *