За Тотю Младенов достоверни са онези данни, които си харесва

Той обясни пред БНР, че актуални са данните не на НСИ, а на Агенцията по заетостта, тъй като тя отчита регистрираните безработни, докато статистиката отчита и нерегистрираните (!?).
Според него към вчерашна дата нивото на безработицата е 9.06%, а към днешна дата е 9.02%, което означава, че малко над 1000 души са си намерили работа само за ден.
Когато се правят анкети от статистическия институт, те питат хората: „Ти безработен ли си или не“, той дава информация без да има механизъм след това статистиката да каже и да провери това дали е така, коментира министърът методиката на НСИ.
Тотю Младенов прогнозира, че до края на този месец безработицата у нас ще спадне под 9 процента.
Министърът отчита, че държавата създава стимули и предлага достатъчно мерки и програми на безработните хора, но не може да обикаля кафенетата и да събира желаещи да работят.
По думите му методиките за измерване на равнището на безработицата на НСИ и Агенцията по заетостта са различни и агенцията отчита безработните според условията да са регистрирани в бюрата по труда и да търсят активно работа. А само от началото на годината 81 000 безработни хора са започнали работа по различни мерки и програми.
Младенов обясни кои са безработните по закон в България: „Лицето да е безработно, активно да търси работа, а не да пие кафе по кафенетата и третото, когато му се предложи работа от Агенцията по заетостта, в двуседмичен срок той да заеме това работно място. Това е безработно лице и това го пише в закона“.
Изглежда за Тотю Младенов такова нещо като обезкуражени незаети няма. Изглежда според него и всеки, който си търси работа извън бюрата по труда не е безработен.
А най-абсурдното е, че отричайки данните на НСИ той всъщност отрича и информацията на Евростат и данните за безработицата и заетостта, в която и да е европейска страна. Единствените достоверни данни са тези, които Тотю си харесва.
След това изказване, което показва пълно отричане на реалността, може би е време премиерът Бойко Борисов да се замисли, дали следващата оставка на негов министър, която да разпише, да не е тази на шефа на Министерството на труда и социалната политика.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *