За 2 седмици чужди банки изнесли 600 млн евро от Сърбия

Само за две седмици в края на миналата година чуждите банки в Сърбия са изнесли 600 милиона евро. Това призна директорът на сръбската Народна банка Радован Йелашич пред британския вестник “Файненшъл таймс“.
Този процес на прехвърляне на парични средства от Сърбия в чужбина е започнал още през месец август миналата година. В началото в трансфера са участвали само австрийските банки, които по този начин помагали на закъсалите си централи във Виена.
Положението в Сърбия обаче става драматично през месец октомври когато гражданите масово започват да теглят депозитите си поради липса на доверие в банките. През този месец са изтеглени 860 млн евро. По този начин по-голямата част от банките вече имат проблеми с ликвидността. Каква е точната сума, която чуждите банки са изнесли от Сърбия все още не е ясно, защото Народната банка не дава данни за тези трансфери. По неофициални данни обаче става въпрос за 1 млрд евро.
Динарът е в непрекъснат натиск и обезценяването му много прилича на кризата от 90-те години на миналия век, припомнят сръбските експерти. Един от тях Драган Джилас открито призова директорът на Народната банка да предприеме мерки за спирането на прехвърлянето на парични потоци от страна на чуждите банки извън страната. Друг известен икономист Даниел Цвйетанчин казва, че Сърбия нямало да изпадне в тази ситуация, ако не е унищожила собствените си – сръбски банки. “Нашите банки бяха умишлено унищожавани, за да се направи място за тези, които в момента изнасят пари от Сърбия“, казва още известният банков експерт. Според него миналата година чуждите банки в Сърбия са отпускали кредити с възможно най-високите лихви не само за региона, а можеби и за света.

Източник: БГНЕС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *