За 3 години само 1/3 от одобрените сгради са „безплатно“ санирани

Три години след като стартира програмата за „безплатно“ саниране и два месеца преди тя да приключи в този си вид, едва 1/3 от одобрените сгради са напълно завършени.

Това става ясно от отчет, разпространен вчера от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Лидери по одобрени блокове са Бургас, Благоевград и Хасково – областни градове, в някои от които напоследък избухнаха скандали за тясната връзка на саниращите фирми с властта.

Общо 2022 блока имат сключени договори за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност, отчитат от министерството. Досега са обновени и въведени в експлоатация 782 сгради, по 612 се работи, 628 продължават да чакат. Един от парадоксите е, че в София досега са завършени едва 2 блока от общо 167 одобрени. В близо половината от общините в страната и през идната година няма да има нито един саниран блок.

Най-много одобрени сгради има в област Бургас – 236, като 75 са вече обновени и въведени в експлоатация, а по 132 са стартирали строително-монтажни дейности. 189 са сградите, които са одобрени за саниране в област Благоевград, от които 117 са с изпълнени дейности. Трета по брой сключени договори е област Хасково с общо 180 договора и 86 вече изцяло обновени блока.

И в трите града обаче имаше скандали или с некачествена работа, или с нарушения при поръчките, или със съмнения за облагодетелстване на фирми, свързвани с властта. През миналата година например в Бургас бе прекратена поръчка за десетки блокове заради нарушаване на законовите правила. Впрочем, и самата програма като цяло се оказа на ръба на закона, след като доклад на Сметната палата установи, че МРРБ е погазило Закона за публичните финанси с допълнително отпуснатите 1 милиард лева.

От изискана справка в началото на годината стана ясно, че санирането е дало шанс на много младежи да просперират. Впоследствие се оказа, че някои от тях са партийно свързани с управляващите от ГЕРБ. Лидер по програмата е дружеството „Строителство и Саниране Инженеринг Консулт“ (ССИК) ЕООД с договори за над 4.2 млн. лв. в осем общини, установи проучване на „Медиапул“. Компанията има индиректна връзка с ГЕРБ, тъй като първоначално управител на дружеството, а след това и собственик за няколко години е бил Янко Янков. През ноември 2015 г. Янков става зам.-кмет по строителството на Благоевград (общината се управлява от ГЕРБ). Компанията показва ръст на приходите си от близо 632% на годишна база за 2016 г. Оборотът й нараства от 2.2 млн. лв. през 2015 г. до близо 14 млн. лв. година по-късно, според данните в регистъра на Камарата на строителите. От октомври 2016 г. дружеството се управлява от 25-годишната Елизабет Мариус Урумова, чиято майка Цветанка беше омъжена за певеца Веселин Маринов, който пък е приятел на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, показва разследването на „Медиапул“. Любопитна подробност е, че освен на „Строителство и Саниране Инженеринг Консулт“ Янков е бил управител и на „Екоконсулт“ ДЗЗД, преди да стане зам.-кмет на Благоевград. Тази компания е правила обследването на част от жилищните блокове в Благоевград, преди да бъдат санирани. След разкритията за участието на фирми, свързани със зам.-кмета на Благоевград, в програмата за саниране и след няколко инцидента на строителни обекти през лятото на 2017 г. Янко Янков подаде оставка по лични причини, която беше приета от кмета Атанас Камбитов.

След разразяването на скандала „Хасковогейт“ стана ясно, че фирма, свързана с един от приятелите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев – „Еко Традекс Груп“, активно се е включила в програмата за саниране.

За реализирането на програмата за безплатно саниране първоначално държавата отдели от бюджета 1 милиард лева, а в началото на тази година, малко преди разпускането на предишния парламент, бе гласуван още един милиард. В момента приемът на нови документи е спрян. Според регионалния министър Николай Нанков работата по договорените блокове трябва да приключи през идната и дори през 2019 г. През това време ще се мислят нови правила – с доплащане от страна на собствениците. Обсъжданите варианти са те да дават между 20 и 50% от парите. Промените трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. Евентуално продължаване на програмата ще има едва с бюджета за 2019 г, информира в.Сега.

Още когато бе одобрена, програмата породи съмнения, че се разработва по начин, който позволява корупция. Тя се изпълнява по сложна схема за финансиране, при която етажните собствености сключват договор с общината, общината възлага поръчките, парите идват от Българската банка за развитие, а контролът е поверен на областните управи, които могат да го правят само по документи. Първоначално определените пределни цени за квадратен метър се оказаха твърде високи и надхвърляха 3-4 пъти цените, постигнати по подобна пилотна европейска програма от предходните години, в която собствениците имаха самоучастие. В началото на тази година в. „Сега“ пресметна по данни на МРРБ, тогава оглавявано от Лиляна Павлова, че държавата е платила средно по 17 359 лева за един апартамент. Предварителните изчисления бяха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. Регионалното министерство бе принудено на два пъти да намали пределните цени за обновяване на един квадратен метър.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *