За 70% от колите се плаща данък „уикенд“

За 70% от скъпите служебни коли, които се карат в зимните курорти, фирмите плащат данък „уикенд“, показаха проверките на НАП. По време на кампанията на НАП за засилен контрол в Банско и Боровец от началото на годината данъчните са проверили общо 714 автомобила, научи „Стандарт“.

Целта беше да се установи дали за служебните коли, които са паркирани край пистите или се карат в 2 ч. през нощта и очевидно се използват за лични нужди, се плаща данък „уикенд“.

След като видят скъп автомобил в зимен курорт, данъчните проверяват дали е регистриран на фирма или на гражданин. И ако е служебен, изпращат информацията на поделението на НАП в страната, където е регистрирана фирмата, за да се види дали се плаща ДДС и 10% корпоративен данък за разходите за поддръжка при личното ползване на автомобила.

Оказва се, че само за около 30% от проверените коли се е стигнало до стартиране на ревизия на фирмата, за да се установи размерът на дължимите налози. За 70% от автомобилите фирмите съвестно си плащат данък „уикенд“. Кампанията за плащането на дължимите налози при личното използване на служебните коли стартира през миналата година и вече има видими резултати.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *