Зверски лихви за ден закъснение по кредита

Банки товарят клиентите си със зверски лихви дори и за ден закъснение за плащането по кредита. За това алармираха ужилени в редакцията на „Стандарт“. Те се оплакаха, че една от големите кредитни институции у нас с европейски собственик начислява 16 процента лихва върху цялата оставаща сума, която се капитализира всеки ден от просрочието. Това се случва, ако закъснееш с плащането на една вноска дори само с ден. Даже да дължиш 12 стотинки, а да си внесъл 500 лева. За такава дреболия цялата оставаща сума от дълга се облага с наказателна лихва. Много клиенти остават изненадани, защото в договора с банката тези неща може изобщо да не фигурират. Освен това трезорите изобщо не си правят труда да предупреждават, че започват да начисляват убийствени суми и е в интерес на клиента да си плати навреме.

Вече берем горчивите плодове от новия Закон за кредитните институции, който влезе в сила от началото на годината. Според него при просрочване дори само с един ден трезорът има право да направи предсрочно изискуем целия оставащ размер на кредита. Което означава, че ако си изтеглил 60 хил. лв. за гарсониерка в Люлин, а падежът ти е на първо число всеки месец, на трето число вече може да започнат да ти изхвърлят багажа, ако си забравил да платиш. Когато миналото лято парламентът тихомълком включи скандалния текст в преходните и заключителни разпоредби на новоприетия Закон за договорите за финансово обезпечение, се вдигна голям шум. След това обаче в новия Закон за кредитните институции постановката залегна съвсем легално. Въпреки че в края на 2005 г. Висшият касационен съд дава определение, че наказанието може да бъде еднократно само върху просрочената сума. За да е по-сигурно, кредитните институции бетонираха положението със закон, защото при това положение определенията на ВКС не важат.

Тъй като за банките изглежда е по-сложно и да извадят изпълнителен лист или както е по белия свят – да се договорят с клиента си, те предпочитат най-лесния и доходен начин – да събират пари, и то в особено големи размери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *