Здравната вноска се увеличава до 2%

Промените в здравноосигурителния модел могат да станат факт най-рано от лятото на 2015 г., а най-късно – през 2016 г. Експерти изчисляват, че за около шест месеца могат да се приемат всички необходими законови поправки, а още половин година или цяла може да е гратисният период, в който те да бъдат въведени. През това време частните каси или фондове ще трябва да наберат определен брой осигурени, да разполагат с минимален капитал, офиси и т.н.

Това съобщиха за „Труд“ източници от управляващите. „И в момента работна група в Министерството на здравеопазването обсъжда и се допитва до обществото дали да заложи на радикалния модел – тотална демонополизация на здравната каса, или на здравно осигуряване с национална каса и фондове, които да покриват надграждащ пакет от медицински грижи (например скъпите протези, стави, стентове за по няколко хиляди лева)“, допълниха депутати.

Независимо кой модел ще се въведе, почти сигурно е, че здравната вноска ще се увеличи с 1 или 2% и ще стане съответно 9 или 10 на сто. „Пациентите днес доплащат изключително много – било то под или над масата. Ако искаме да осветлим разходите им, да ликвидираме всевъзможните дарения, избор на екип и какво ли не, ще трябва да повишим вноската. Така вече никой няма да вади от джоба си, осигуровката му ще покрива всичко“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *