Здравната каса гледа към резерва си, шефката иска ревизия на лекарския съюз

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще свърши парите преди края на годината, независимо че се очаква дотогава да събере над 300 млн. лв. от допълнителните 2% здравни осигуровки, които бяха въведени от началото на 2009 г., съобщиха от здравните синдикати вчера.
Касата в момента все още не е на червено и успява да се разплаща с аптеките за т. нар. безплатни лекарства за домашно лечение, с болниците и лекарите в доболничната помощ, но към края на годината ще се наложи да се бръкне в големия й резерв, заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов, цитиран от в. “Монитор“.
Това означава, че рязко ще се свият разходите за медикаменти и разплащане с лечебните заведения, което пък ще доведе до дефицит на лекарства и консумативи в клиниките и дори до доплащане на ръка от пациентите.
Става дума за отблокиране на 400 млн. лева, които от години са под ключ в БНБ. Тези средства се харчат само в кризисни ситуации, като война и извънредно положение, или когато институцията, на която принадлежат, е изправена пред фалит, коментираха финансисти. Милионите, обаче, могат да бъдат харчени само след гласувано решение от Народното събрание.
Синдикалистите от сектор “Здравеопазване“ са единодушни, че не е логично толкова много пари да стоят на склад, след като здравеопазването ни непрекъснато е на байпас.
След увеличаване на вноската от 6 на 8 процента очакванията за по-големи средства в приходната част в бюджета на НЗОК не се сбъднаха, каза още д-р Кокалов. По думите му, в новия лекарствен списък, който влезе в сила от 1 юни, има твърде много нови лечебни продукти, но липсват доста стари, с които хората са свикнали и още търсят.
Натоварването на бюджета с тези неколкостотин нови позиции, при условие че сме в криза, вероятно ще наложи актуализация на бюджета на касата в последното тримесечие от годината, смята вицепрезидентът на КНСБ. Трябва да се помисли и чисто институционално за самата комисия по позитивния списък – кой и по какъв начин я назначава, защото тя все пак трябва да има предвид с какви средства разполага касата, допълни той. Повече застягане на колана е невъзможно, защото болниците вече са натрупали дългове от над 370 млн. лева, категоричен бе д-р Иван Кокалов, който освен вицепрезидент на КНСБ е и член на управителния съвет на НЗОК като представляващ синдикатите.
На този етап касата е стабилна. Парите, които Националната агенция по приходите (НАП) събира, и средствата от бюджета по линия на Министерството на здравеопазването са достатъчни за посрещане на нуждите на болниците, както и да покрият средствата за лекарства и разплащане с лекарите, контрира завеждащата финансовата дирекция в НЗОК Жени Начева. Тя е категорична, че няма нужда да се посяга към големия резерв в БНБ, но призна, че има риск към края на годината касата да закъса с парите за безплатните лекарства.
Можем само да анализираме разходите по новия лекарствен списък и да сигнализираме парламента и останалите институции. За да имаме представа обаче какво се случва по новия списък, трябва да минат поне два месеца, отбеляза Начева.
Директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова също поясни, че бюджетът на касата засега е стабилен, но голямата въпросителна в него са лекарствата. ВПозитивния лекарствен списък (ПЛС)в момента има лекарства, които далеч по-богати държави не са си позволили. Според нея, няма нищо лошо в това касата да заплаща за тях, но проблемът е, че те не са били съобразени с нейния бюджет.
Директорът на НЗОК коментира, че новото ръководство на Министерството на здравеопазването трябва да направи ревизия на списъка, като го съобрази с финансовите възможности на НЗОК. По думите й е необходимо и спешното преструктуриране на болничната и извънболничната помощ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *