Здравноосигурителните ми права

Здравноосигурен съм, но за късмет не съм посещавал доктор от години. Все пак е важно е да знам какви права имам, ако ми се наложи да ползваммедицинска помощ.

Какви права имам като здравноосигурен?

Право на свободен достъп докачественамедицинска помощ

Имам право на свободен достъп доопределени по обем и обхват медицински услуги, независимо от това дали са здравноосигурени;

случаите, когато имам право на целеви средства от републиканския бюджет, и начина на отпускането им;
случаите, когато трябва да заплатя за медицинска помощ;

Право на свободен избор наобщопрактикуващ лекар.

Право на достъп до специализиранаизвънболнична помощ

Личният ми лекар или зъболекарят ми трябва да ми издадат медицинско направление за специалист, винаги когато състоянието ми изисква специализирана медицинска помощ. Имам право сам да избера в кое лечебно заведение на територията на страната да се възползвам от помощта налекарсъс съответната необходима медицинска специалност.

Право на медицински грижи при лечение в дома

Имам право на домашни посещения от лекар от лечебно заведение за извънболнична помощ, когато състоянието ми налага това. Преценката относно това дали състоянието ми налага домашно посещение се прави от лекаря. Лечебните заведения за извънболнична помощ са длъжни да ми предоставят информация за условията и реда за домашни посещения.

Право на достъп долечебни заведения за болнична помощ

Имам право да бъда приет в болница, винаги когато здравословното ми състояние налага това. Лекарите са длъжни да предприемат мерки за хоспитализацията ми, като издадат направление за хоспитализация.

Право на предписване и отпускане на медикаменти

Като здравноосигурен имам право да ми бъдат предписванилекарства, чиято парична стойност изцяло или частично се заплаща от НЗОК.Лекарят, който ми изписва съответно лекарство, е длъжен да ме информира дали неговата стойност се поема по НЗОК.

Като здравноосигурен имам и следните задължения:

да заплащампотребителска таксаза всяко посещение при лекаря или при лекаря по дентална медицина.

NB!Лекарят, лекарят по дентална медицина или лечебното заведение са длъжни да ми издадат документ за заплатените суми.

да изпълнявам предписанията на лекарите и да спазвам изискванията за профилактика на заболяването, от което боледувам;
да плащам здравноосигурителни вноски и да подам декларация за вноските, които дължа като здравноосигурен, в случай че съмсамоосигуряващосе лице.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Актуализира:Милена Бояджиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *