Зелена светлина на реформата на МВФ

Международният валутен и финансов комитет обяви подкрепата си за широко вътрешно преустройство

Ръководният орган на Международния валутен фонд (МВФ) – Международният валутен и финансов комитет – обяви днес подкрепата си за широко вътрешно преустройство на институцията. То предвижда да се дадат по-големи права и тежест на четири бързо развиващи се икономики – Китай, Южна Корея, Турция и Мексико.

Проектът трябва да бъде одобрен от пленарното събрание на МВФ, което се събира във вторник в Сингапур. Прилагането на програмата за реформи ще позволи да се постигне съществен напредък в по-правилното преразпределяне на правата за гласуване в съответствие с тежестта на държавите членки в световната икономика. Това заяви финансовият министър на Великобритания Гордън Браун. Това ще е най-голямата реформа за 60 г. във функционирането на МВФ, каза Браун пред журналисти. В първия етап Китай, Южна Корея, Турция и Мексико ще получат малко повече права за гласуване в МВФ, а оттам и по-голямо влияние при вземането на решения, което да отговаря на нарастването на икономическия им потенциал през последните десетилетия. Във втория етап фондът ще се опита да постигне съгласие по нова формула за изчисляване на представителството на държавите членки, което да позволи увеличаването на гласовете на втора вълна бързо развиващи се страни. Идеята е то да съответства на техния БВП (Брутен вътрешен продукт). Предстоят трудни пазарлъци между страните, тъй като малките европейски държави само може да загубят при постигането на новия баланс.

Британската неправителствена организация Оксфам разкритикува предложената реформа, изтъквайки, че МВФ само поразширява своя богаташки клуб. За Европейския съюз и САЩ въпросът е, че трябва да се откажат от права и те се държат като деца, които не искат да изпуснат играчките си, изтъква от своя страна неправителствената организация ЕкшънЕйд. САЩ са най-силно представени като държава в МВФ със 17,1% права за гласуване, което фактически им дава право на вето. Двайсет и петте от ЕС заедно разполагат с близо 32% права за гласуване срещу едва 4,4% за 43 африкански страни. /Източкик: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *