Зелените инвестиции минаха на изчакване

България може да изостане от евроизискванията за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и заради това да се наложи да купува „зелена“ енергия от други държави. Причината – голяма част от инвеститорите вече определят пазара като несигурен и оставят проектите си в застой. Те са изплашени от идеите за мораториум на ВЕИ проектите и за забрана за смяна на статута на земеделската земя, върху която се изграждат възобновяеми източници. Условията се променят и затова инвеститорите предпочитат да играят на сигурно, като изчакат приемането на новия закон за ВЕИ, който през октомври вече трябва да е обнародван и в Държавния вестник на ЕС.

Колко може да загуби държавата
Към края на 2011 г. ще можем да постигнем максимум 9%, а не предвидения дял от 11% на енергията от ВЕИ в брутното вътрешно потребление. Това прогнозира за в. „Пари“ Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ). По груби изчисления, за да покрием изискванията, страната ни ще трябва да задели над 200 млн. EUR, за да си купи „зелена“ енергия, с която да покрием евроизискванията, казва той.
Ако достигнем заветните 11% в края на 2011 г., първо ще трябва да се прегледа програмата за насърчаване на инвестициите във ВЕИ, която сега се доработва. Ако в края на 2012 г. пак не постигнем новата цел от 11.1%, то вече ще трябва да купуваме „зелена“ енергия, обясниха за в. „Пари“ експерти от МИЕТ. С други думи, имаме период от около две години, за да предотвратим най-лошия сценарий.

Защо може да има лош сценарий
Засега липсата на инфраструктура и сигналите, които получаваме от държавата, до известна степен охладиха инвеститорския интерес. Да, има нужда от надеждни регулации, но те не трябва да плашат предприемачите, коментира за в. „Пари“ Йордан Мераков, генерален мениджър в Global Wind Power Bulgaria. По думите му има поне 5 големи проекта, които са замразени.

В момента инвеститорите изчакват приемането на новия закон за ВЕИ, абсурд е до края на годината да се изгради проект, свързан с производството на енергия от слънцето, коментира за в. „Пари“ Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Той също сподели, че има наблюдения за 5-6 проекта, които вече са замразени.
И ако проблемите, свързани с инфраструктурата, са общи, то при фотоволтаичните инсталации се появява и нов – от 31 март изкупната цена на енергията от слънцето бе занижена с 3.6%. Това бе допълнителен негативен сигнал към инвеститорите, казват експертите. Те се надяват с новия закон да се прокара идеята за фиксирана тарифа, която да им гарантира и по-голяма сигурност на вложенията.
Нов закон, нови обещания
С новия ВЕИ закон са заложени нови акценти за стимулирането на инвестициите в тази област. Ще се опитаме да разширим кръга на производителите, така че да не са само големи фирми, но и по-малки, включително и битови потребители, да могат да се включат в производството, коментира Киряков. По думите му трябва да се работи за облекчаване на процедурата за стартиране на ВЕИ инвестиция, която сега отнема около 2 години. Поне за битовите потребители и малките и средните фирми може да се въведе уведомителен, а не разрешителен режим, добавя той. Обсъжда се вариант и за споделяне на тежестта на инвестиционните разходи между всички участници – държавата, електроразпределителните дружества и инвеститорите, което се приема положително от всички засегнати страни.
Вложения
Колко струва 1 kW
– Преди година и половина за производството на 1 kW слънчева енергия трябваше да се инвестира около 5000 EUR, към сегашния момент са нужни около 3500 EUR, a до края на годината вложенията може да поевтинеят дори до 3000 EUR, показват данните на Асоциацията на производителите на екологична енергия.
– Вложените средства може да се изплатят за 10-11 години, а ЕРП-тата ще са задължени да изкупуват енергията за 15 години, т.е. след 10-ата година производителят излиза на печалба, а през следващите поне 20 години ще има безплатна енергия.
– При ветрогенераторите инвестицията е около 1500 EUR/kW, като инвестицията се изплаща за период от около 6-7 години.

Дарина Черкезова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *