Земеделски кооперативи има и в САЩ, и то с рекордни печалби

Обикновено се смята, че в селското стопанство в САЩ индивидуализмът е водещ и че там фермерите действат самостоятелно. Това обаче изглежда ще се окаже само широко разпространен мит.

Много от фермерите в САЩ се обединяват в производствени кооперативи. Няма как да се избяга от икономическите закони и разделението на работните функции, както и сдружаването при реализацията на продукцията осигуряват само положителен ефект. Така и оцеляването редом до големите селскостопански производители е по-лесно пише Farmer.bg.

Освен това от Министерството на селското стопанство на САЩ по всякакъв начин насърчават създаването на кооперативи – създават се пунктове за консултиране на фермерите, като специалистите дават своите съвети и препоръки.

В съобщение на ведомството се посочва, че през 2014 г. сдруженията в селското стопанство като цяло са получили рекордна печалба. Подробен отчет ще излезе в края на месеца, но министърът на селското стопанство на САЩ Томас Вилсек вече обяви, че през миналата година кооперативите са спечелили общо 6,5 млрд. долара, а оборотът им е достигнал 246,7 млрд. долара. Приходите са нараснали с 16,5% спрямо 2013 г., докато при оборота ръстът е доста по-скромен – 0,4%. Това е и четвърта поредна година, в която приходите и оборота са рекордни.

Вилсек подчерта, че данните са доста важни за земеделска Америка, тъй като приходите отиват при членовете на кооперативите и в крайна сметка остават там, където са изработени. „Министерството на селското стопанство се гордее с факта, че продължава да подкрепя развитието на кооперативите“, изтъкна той.

През 2014 г. броят на членовете на този тип сдружения в САЩ се е увеличил със 191 хил. души, или с 0,4%, достигайки почти 2 млн. души. Броят на селскостопанските кооперативи в страната е намалял с 80 до 2 106, а общият брой на кооперативите в американския бизнес сектор е около 30 хил. Освен обичайните бизнес функции сдруженията осигуряват на своите членове и услуги в областта на телекомуникациите, енергетиката, финансите и други сфери.

От министерството са посочили и най-успешно работещите кооперативи в страната, като 15 от тях са базирани в щата Айова, 12 – в Минесота и 6 в Небраска. От гледна точка на оборота обаче начело е Минесота с 67,6 млрд. долара, следван от Мисури с 21,4 млрд. долара и Илинойс – 14,1 млрд. долара.

Най-големият кооператив в САЩ е базираният в Минесота CHS Inc., специализиран в производството на зърнени култури и хранителни стоки, както и в горивата и доставките изобщо. Оборотът му през 2014 г. е достигнал 43 млрд. долара. След него е базираният в Канзас Dairy Farmers of America Inc. с оборот от 18 млрд. долара и още един от Минесота – Land O`Lakes Inc. с оборот от 15 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *