Земята най-топла от 3 милиона години

Животните и растенията мигрират на север

Вредни газове в атмосферата повишават температурите

Температурата на Земята е най-висока от милион години, предаде Ройтерс. Рекордното затопляне вече оказва влияние върху растенията и животните, твърдят учени в доклад, пуснат в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences. Според Джеймс Хансън, лидер на екипа от учени, Земята се затопля с около 0,2 градуса на десетилетие през последните 30 години.

Тази година средната температура е най-високата за настоящия междуледников период, който започна преди около 12 000 години. Това влияе на организмите. Според учените през втората половина на XX вeк около 1700 растения, животни и насекоми са се „придвижили“ в посока към полюсите с около 6,5 км за десетилетие.

Проучванията сочат, че затоплянето е по-силно в северните части на Земята, където топенето на леда и снега разкриват отдолу черна земя и камъни. Те от своя страна абсорбират все повече топлина от Слънцето.

За разлика от сушата, водата променя температурата си по-бавно, защото има способност да задържа топлината. Но явно критичната точка в това отношение е достигната, защото според учените Индийският океан и западната част на Тихия океан се затоплят. А тези океани имат огромно въздействие върху климата и тяхното затопляне може да доведе до многократна поява на феномена „Ел Ниньо“. Това не означава непременно, че ще има по-честа поява на „Ел Ниньо“, което може много да обърка нормалното време по света. Но може да означава, че този феномен ще е много по-мощен отсега, обясни Хансън. А като се има предвид, че „Ел Ниньо“ може да повиши температурите, положението става опасно. Освен това той е „бащата“ на тропическите бури.

„Ел Ниньо“ вече е повишавал температурата на Земята. През 1998 г. един „супер Ел Ниньо“ затопли рекордно земята. Според учените обаче през 2005 г. температурите са по-високи от тези през 1998 г. „Интензивността на природните катаклизми като тропическите бури и „супер Ел Ниньо“ се увеличава“, каза Хансън. „Това доказва, че стигаме много близко до опасните нива на замърсяване на атмосферата, причинено от човека“, казва Хансън.

Много малко са учените, които оспорват глобалното затопляне. Но пък има много мнения какво точно причинява това явление. Хансън беше първият, който преди няколко десетилетия предупреди за опасността от промени в климата, които според него са причинени от вредните газове, отделяни в атмосферата от човешката дейност. „Ако затоплянето продължи и достигне 2-3 градуса над нормалното до момента, ще станем свидетели на тоталната промяна на Земята. Тя ще се превърне в съвсем различна планета от тази, която познаваме. Последният път Земята е била толкова топла преди 3 млн. години. Тогава нивото на морската вода е било с 25 м по-високо от днес – казва Хансън. – И са се разхождали динозаври.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *